PiramidaLogo
rss
FB

Piramidalne šeme i prevare

Lanac sreće se okreće
Hoax smeće se premeće


Piramidalne šeme — koje se takođe nazivaju prevarama u vezi sa franšizom ili šeme lančanih upućivanja — su marketinške i investicione prevare u kojima se pojedincu nudi distribucija ili franšiza za plasiranje određenog proizvoda.
Pravi profit se ostvaruje, ne prodajom proizvoda, već pronalaskom i naplatom provizije od novih distributera.

Zbog svog obima ne mogu da potpdnu u klasu sitnih prevara. Vidi zakonska regulativa
U piramidalnu vrstu prevara spadaju i Lanci sreće, kao i njihova podvrsta eMail Lanci sreće.
Sve je vrlo jednostavno: pronađete pet, šest sedam... prijatelja i tako postanete sigurno bogati, ili barem ne navučete crnu magiju prekidajući lanac.
Osnov piramidalnih prevara je što ljudski um očito nema mogućnost intuitivnog sagledavanja geometrijske progresije. Svi kojima donja slika nije dovoljna, mogu da potraže objašnjenje sa svim detaljima: malo matematike i Poncijeve sheme
Pogledaj kratku analizu: Zašto ipak igramo?
JESMO LI PROKLETI?

Lanac sreće

Ova igra postoji dugo, a znamo je pod raznim nazivima najpoznatiji je Lanac svetog Antuna.. Sve do OneCoina i Ruje Ignatove, vidi, kao najveći i "prevarantski najuspješniji" smatrao se lanac je proveo Madof. Taj skandal sa lažnim "investicionim" fondom nazivao se i "prevarom vijeka" koju smo posebno obradili, vidi.

Lanci sreće tipično opisuju način da postanete "srećni" ili postanete nesrećni ako ne uradite ono što se od vas traži. Prije 50 godina stizala su poštom, a danas preko mnogo bržeg elektronskog medija.
Klasična pisma su zahtjevala koverte i marke, za koje je trebalo odvojiti nešto novca. Od Vas se zahtjevalo slanje male sume prvim ljudima na spisku.
Prvi lanac sreće pismom zabilježio je Daniel W. VanArsdale 1888.

Razlikujemo dvije vrste lanaca sreće.

Prvi tip je navodno zabavan, jer ne uključuje nikakve financijske investicije, ali ipak može biti neugodan i stvoriti psihološki stres na pojedince.
Ovi lanci obećavaju sreću, nesreću i slične sudbine ako se pošalje na određen broj adresa. 

Dok je kod lanaca sreće bitan faktor praznovjernost korisnika, lanci zarade oslanjaju se na ljudsku pohlepu.
Neodlučni primatelji tih lanaca ih često proslijeđuju zbog činjenice da prosljeđivanjem primljene poruke ništa ne mogu izgubiti, a ipak nešto mogu dobiti. Tvorci se pri tome koriste raznim lažnim obećanjima kako bi zaveli primatelja i naveli ga da proslijedi poruku osobama u imeniku.
Bazirani su na zaradi i zasnivaju na lažnim darivanjima novca i poklona.
Izmišljeni pokloni uglavnom su manje vrijedni, kao što su besplatne majice, kape i slične gluposti.
Jedan od najdrastičnijih primjera desio se u Albaniji.
Krajem devedesetih godina Albanija se našla na ivici građanskog rata zbog velikih prevara uzrokovanim famoznim „Lancima sreće“, gdje su mnogi ostali bez svojih ušteđevina, naivno ih dajući u takve lance očekujući višestruke zarade. 

Kod nas (u bivšoj SFRJ) se nešto ranije i nešto blaže dešavalo devedesetih Dafiment, Jugoscandic, i razni MLM (Multi Level Marketing) lanci dobro su nas potresli, ali nisu (potpuno) osvjestili.

Hoax ili masovna obmana je bilo kakva prevara koja ima za cilj lažno predstavljanje i obmanu ljudi, čiji se sadržaj najčešće nalazi u poruci ili spamu.

Hoax lanci

Internet je eliminisao troškove slanja pisama i omogućio procvat različitih piramidalnih lanaca preko email poruka.

Hoax je Email poruka koja je poslata u stilu lanca sreće, koja opisuje neki razorni i potpuno nevjerovatni tip virusa. Ove poruke se mogu prepoznati po opštem tonu, kao i po tome što nemaju Attachment (dodatak uz poruku), ni reference koje bi mogle da potvrde vjerodostojnost poruke.
Sadržaj Hoax-a je najčešće upozorenje o postojanju novog virusa, Trojanca ili softvera koji će uništiti vaš računar. Hoax mogu biti i poruke o novcu koji samo treba uzeti, mobilnim telefonima na poklon, djeci u nevolji, odnosno bilo šta što Vas može pokrenuti da pošaljete tu poruku svim svojim prijateljima i poznanicima. 
Sami po sebi ne inficiraju Vaš računar kao što to rade virusi, ali troše vaše i vrijeme vaših prijatelja.
Ako je svakome za čitanje te poruke potrebno samo minut vremena, ovakav lanac troši 1.000.000 x 1/60 = 16.666 radnih sati našeg vremena, a u krajnjoj instanci i novca.

Spam-eri su u Hoax porukama dobili sjajan alat za sakupljanje svježih Email adresa (Email Harvesting). Poslije par generacija slanja ovakve poruke sadrže stotine dobrih adresa, upravo ono što Spam-erima treba.

Vrste Hoaxa

Hoaxi kao upozorenja o štetnim programima - hoaxi koji obično sadrže lažna upozorenja na nove, "jako opasne" viruse i crve, trojanske konje ili druge oblike zlonamjernog koda. 

Lanci sreće i zarade - hoaxi u kojima se primatelju za prosljeđivanje hoaxa na određen broj adresa obećava novac, besplatni mobiteli, turistički aranžmani ili drugi pokloni. Lanci sreće mogu imati i prijeteći karakter. U tim slučajevima primatelja se upozorava da će ga zadesiti nesretan i neugodan događaj ukoliko primljenu poruku ne proslijedi na što veći broj adresa. 

Lažni zahtjevi za pomoć - poruke kojima se izaziva suosjećanje prema nemoćnim osobama, obično djeci, i poziva se na pomoć daljnjim slanjem hoaxa. 

Zastrašujući i prijeteći hoaxi - poruke koje upozoravaju na potencijalne opasnosti te pokušavaju zastrašiti primatelja s ciljem da proslijedi upozorenje svojim prijateljima i poznanicima. 

Lažne peticije - poruke raznih sadrža koje pozivaju na sakupljanje "potpisa" za neku važnu stvar te prosljeđivanje poruke kako bi i drugi korisnici mogli dati podršku. 

Kompromitirajući hoaxi - hoaxi koji narušavaju ugled određenih organizacija ili osoba. Poruka sadrži lažne ili iskrivljene navode o određenim organizacijama, tvrtkama ili osobama. 

Bezazleni hoaxi - poruke za koje primatelji uglavnom odmah shvate da su lažne, ali ih prosljeđuju dalje zbog njihovog šaljivog sadržaja.
Primjer ovakvog hoax-a imate i na ovom portalu vidi pismo kojem moraš vjerovati.

Pogledajte nekoliko primjera hoax poruka koji su harali Internetom.

Šta da radite kada primite Hoax poruku? 

Najefikasniji način borbe protiv Hoax poruka je u tome da ih jednostavno ne prenosite dalje. 
Najbolje je da odete na Web sajt kompanije koja se pominje i proverite da li je upozerenje označeno kao Hoax. Ako to ne pomogne, pošaljite sumnjivu poruku vašem IT administratoru, pa neka je on verifikuje. U svakom slučaju - ne šaljite je svim prijateljima. 

Antivirus kompanije, kao i kompanije koje proizvode softver na Web-u jasno označavaju Hoax-e koji cirkulišu pod njihovim imenom, pa će kad ih kontaktirate da Vam daju smjernice kako da postupite u konkretnom slučaju.

Logo Kriptokraljica Ruza Prevare