Igra i nada        Hope i sarena laza by Prvare Team & Mihaljišin Mirosalv

Nazad honest Piramidalne

Motivi sudjelovanja

Uzmimo primjer lutrije ili lota. Statistički, podjednaka je vjerojatnost da nekoga pogodi meteorit i da dobije jack pot.

1 naprama nekoliko miliona.

Filozofi kapitalizma od Adama Smitha, pa do Miltona Friedmana dugo su bili zbunjeni fenomenom da ogroman broj ljudi svojevoljno i radosno sudjeluje u igri za koju zna da ne mogu dobiti.

Opis tog fenomena kao poreza na glupost i pohlepu zaobilazi zapravo činjenicu da siromašni dobro znaju kakve su im životne šanse. Prema pisanju Financial Timesa, lutrija je savršeno racionalna investicija za svakoga ko je suočen sa životom u kojem mora mukotrpno raditi.

KUDA IDEMO?  Where Do We Come From? What Are We? Where Are We Going?

Postavlja se dakle pitanje dokle pojedinac marljivo radeći može u životu stići. Ulaganje u lutriju ima smisla za svakoga za koga je odgovor: "Nigdje".

Pokušaj da se bez truda na brz način dođe do novca, kupnjom lutrijskog listića ili ulaskom u nekakav lanac sreće je pokušaj kupovine ulaznice za potencijalno drugačiji način života. A ta kupovina i ta ulaznica najviše liče na pokušaj noja da zabijanjem glave u pijesak izbjegne opasnost.

POZOR: Nezgoda je što u toj pozi pozadina ostane nezaštićena. pa drugi to iskoriste. Pa Vi ostanete s glavom u pijesku, namješteni....