Piramidalne prevare

Lanac sreće se okreće

Hoax smeće se premeće

   

Na našim prostorima je verovatno najpoznatiji Windows jdbmgr.exe Hoax. 

U poruci se navodi da ako pronađete ovu datoteku, treba odmah da je obrišite. Radi se Java Debugger Manager-u koji se standardno instalira uz MS Windows i nije neophodan za rad operativnog sistema, te se tvrdnja Hoax-a na prvi pogled dokazuje: jdbmgr.exe se lako pronalazi i još lakše briše. Jedini problem je u tome što jdbmgr.exe nije virus, a ako je datoteka slučajno zaražena, to je trebao da pokaže vaš antivirus program.

Sličan trik je primjenjen i u obaveštenju o Windows sulfnbk.exe programu, koji je takođe potpuno legitiman i služi za konverziju dugačkih imena datoteka.

Verovatno najbolji primjer Hoax šale je priča o tome da vaš monitor (ako nije stariji od 4 godine) može da radi kao kamera. Ako ne vjerujete, evo linka na kome možete da proverite vaš monitor-kameru: http://www.geocities.com/Heartland/Acres/3072/camera1.html. Rezultat je proporcionalan vašem poverenju u ovakvo tehničko rešenje. 
Slična šala je i priča 
lansiranju nuklearnog raketnog napada, do koje dolazi ako slučajno otvorite poruku sa naslovom "LAUNCH NUCLEAR STRIKE NOW", zbog toga takvu Email poruku nikako nemojte da otvarate, a i ne bi bilo loše da obavestite sve koje znate o tome… 

Molbe za pomoć opisuju osobu kojoj se dogodila užasna nesreća ili pati od neizlečive bolesti. Suštinski problem ove vrste poruka je što ih je nemoguće zaustaviti, čak i kada je problem rješen.. 
Najraširenije varijante poruke pominju malu devojčicu/dečaka koji umiru od leukemije, raka pluća, tumora na mozgu ili nemaju ruke, noge ili čak tijelo. 

Poruke su napisane tako da izazovu burnu emotivnu reakciju. Ne traži se novac, već samo malo pažnje tom velikom problemu i nesreći. 

Urbani mitovi

"Za vašu informaciju, pre par nedelja u bioskopu u Dalasu čovek je sjeo na oštar predmet. Kada je ustao da vidi o čemu se radi, primetio je iglu kako viri iz sedišta, za koju je bila zakačena cedulja na kojoj je pisalo - zaraženi ste HIV virusom!"… Zbog ovog događaja savetuje se pažljiva kontrola svih javnih sedišta pre upotrebe…

Kao izvor ovog upozorenja navodi se dalaska policija, koja pri tome traži da se poruka proslijedi ka što više ljudi.

Jedna od čuvenih urbanih legendi je i priča o "kokainskoj bebi", koja na sreću nije istina. 

Priča je izuzetno potresna, što je osnovni razlog za njeno širenje. Radi se o ženi na graničnom prelazu kojoj je za trenutak pobjeglo malo dijete, da bi ga nekih pola sata policija našla mrtvog, stomaka napunjenog kokainom. Navodno je beskrupolozni trgovac drogom pokušao da iskoristi bebu za prenos droge preko granice. 

Poenta ove sablasne priče (koja se nije desila) je da je droga strašno zlo i da svima treba prenijeti ovu (izmišljenu) priču da bi se drogi stalo na put...

Sličan je i scenario "krađe bubrega", u kome se čovjek na službnom putu, posle jednog pića u baru budi u kadi punoj leda. Zbunjen, poziva policiju koja ga pita da li mu slučajno iz leđa ne viri plastična cijev, te saznaje da su mu oba bubrega ukradena i da je hitna pomoć na putu ka njemu... U poruci se (naravno) tvrdi kako je priča istinita i kako se može provjeriti...

Poruke o poklonima koje dele velike kompanije detaljno opisuju nagrade koje ćete dobiti ako dotičnu poruku pošaljete svima koje znate. Na našem prostoru se kao poklon najčešće dele najnoviji Siemens mobilni telefoni, pri čemu legitimnost poruci svojim učešćem daju vaši poznanici, ali i Email adresa nekog nesrećnog službenika koji će, kako stvari stoje, primiti više hiljada poruka.

Tema poklona ima razne varijacije, poznat je slučaj u kome navodno veliki Bil Gejts daje 1.000 dolara, ako pošaljete poruku na 1.000 adresa… a sve to radi testiranja novog operativnog sistema ili Email servera.

Čuvene su prevare PayPal.com korisnika, tako što su kriminalci iskoristili sličnost malog slova "L" na kraju imena domena, zamenivši ga sa velikim slovom "I" (PayPaI.com), ili što su u najnovijem slučaju umesto na PayPal.com korisnike upućivali na PayPal@az.ru.