Logo Ruza Prevare
rss
FB

Ruja Ignatova&OneCoin

Uspon i pad poslovne žene i poslovne imperije

Možda i nije živa, ali legenda o njoj je više nego živa

Upoznaj se sa najtraženijom ženom današnjice i prevarama zbog kojih je to postala

Postala je tek deseta žena najtraženiji kriminalac u istoriji FBI.
Izgleda da kriminal nije baš rodnoravnopravan. 98% najtraženijih kriminalaca su (bili ili jesu) muškarci.
Ako si zainteresovan(a) za druge (i drugačiji tip) ženskih kriminalaca pogledaj NBC članak gdje su predstavljene. (Zanimljivo je da tu nema Boni Parker, iz čuvenog tandema "Boni i Klajd", na koju se prvu, vjerovatno pomisli.)

Priča o vrtoglavom uspjehu Ruja Ignatova počinje 2014. kada je započela biznis sa kriptovalutom osnovavši ofšor kompanije OneCoin Ltd registrovanu u Dubaiju.
Za samo tri godine (od 2014. do 2017.) stvorila poslovnu imperiju koja se sastojala od nekoliko povezanih kompanija (Onecoin Ltd (Dubai), OneLife Network Ltd (Belize) i One Network Services Ltd, Sofija/Bugarska). Plasirajući kriptovalutu valutu OnCoin kompanije su ostvarile dobit koja je vrijedila 4 milijarde dolara.

OneCoin ubica ili vlasnik bitkoina

OneCoin se najavljivao kao ubica BitCoina, a danas, kad mu je zabranjen rad, o njemu se priča da je stvarni vlasnik ButCoina.

Danas, kad je rad glavne i svih pridruženih članica OneCoina suspendovan i zabranjen, procjenjuje se da mu je vrijednost 14 milijardi dolara.
Ništa vezano za ovu ženu, kompanije i valutu koja je stvorila nije jednostavno. Sve je podložno kontraverzi, pa i njen uspjeh i pad.

Krajem 2016. Britanska štampa je prva objelodanila da nešto "nije u redu" sa poslovanjem  kompanije OneCoin, a da je Ruža Ignatova u srcu "jedne od najvećih prevara u istoriji".
25. oktobra 2017. godine, avion kompanije Ryanair poleteo je sa aerodroma Sofija za Atinu. U avionu je bila Ruža Ignatova,  i to je njeno posljednje zabilježeno javno pojavljivanje.
Par dana nakon toga javno su objelodanjene optužbe protiv ove do tada vrlo ugledne poslovne žene. 
Svi koji su poznavali Ružu Ignatovu tvrde da je bila ekstravagantna - i super-inteligentna - od malih nogu. Rođena u Bugarskoj sa 10 godina se preselila u Njemačku, gdje je završila fakultet međunarodnog prava kao jedan od najboljih studenata generacije. Postdiplomske studije završila je u Oksfordu, nakon čega se desetak godina bavila različitim poslovima, da bi 2010. prešla u privatne vode.
Vodeći agresivnu markentišku postala je jedan od lidera na području kriptovaluta.

Koncept OneCoin kriptovalute

OneCoin nije bila decentralizirana kriptovaluta (otud navodno i ime), već centralizirana valuta smještena na serverima OneCoin Ltd. Za OneCoin se kaže da se rudari putem servera na dvije lokacije u Bugarskoj i jednoj lokaciji u Hong Kongu.
Prema materijalima koje je distriburao OneCoin, njegova glavna djelatnost bila je prodaja obrazovnog materijala za trgovanje. Članovi mogu kupiti obrazovne pakete u rasponu od 100 do čak 100.000 evra.
Mreza1

Pojednostavljena ilustracija koncepta OneCoin
Nije da niko ne zarađuje. Oni na vrhu piramide zarađuju solidno, privilegovani članovi odlično, a Ruža sve kontroliše.
Mreza1
Piramida zasnovana na prodaji edukativnih kurseva


Neko samo investira i nada se, neko investira i zarađuje, a oni koji upravljaju samo zarađuju.

Sam koncept provođenja “rudarenja” i ostvarivanja zarade kod OnCoina je na principu piramidalne prevare. (Za više informacija o modelu ove prevare pogledaj tri starije stranice ovog sajta Piramidalne prevare, Poncijeve šeme i Berza i kriza.)
OneCoin model bi se mogao opisati kao kombinacija multilevel igre sa bitkoin protokol terminologijom. Kod OneCoina nije postojao blockchain, što je znači da je cijena OneCoina bila onakva kakva je Ignatova odlučila da bude. U ovom slučaju "kriptovalutu" bi trebalo koristiti sa navodnicima, jer OneCoin samo terminološki odgovara tom pojmu.
Svaki paket uključuje "tokene" koji se mogu dodijeliti paketima za rudarenje tzv. "mine" OneCoins.
Svaki nivo (osim šestog i sedmog), odnosno paket, daje novi obrazovni materijal, koji je plagiran iz više izvora. O tome da nije orginalan već preuziman bez ikakvog kopirajta, počelo se govoriti daleko kasnije. Međutim, to i nije bilo važno. Na tipičnom OneCoin sastanku za zapošljavanje, regruteri uglavnom govore o ulaganju u kriptovalute, a edukativni materijal se jedva spominje.
Sami sastanci su bili puni zanosa u kojima su potencijalni korisnici uvjeravani u siguran uspjeh i revolucionarne novosti pristupa koji OneCoin nudi.

Jedini način za zamjenu Onecoina za bilo koju drugu valutu bila je OneCoin Exchange, xcoinx, interno tržište za članove koji su uložili više od samo početnog paketa. Onecoins su se mogli zamijeniti za evre, koji su stavljeni u virtuelni novčanik iz kojeg su mogli biti zatraženi za bankovni transfer. Ovdje možete primjetiti jedan trik: mali ulagači (a oni čine osnov poslovanja) ne mogu podići novac dok ne postanu veliki: Lako i brzo ćete doći do novca, ako ga već imate?!
Tržište je imalo dnevne limite prodaje na osnovu paketa u koje je prodavac uložio, što je uveliko ograničavalo količinu Onecoina koji se mogao zamijeniti.
OneCoin je imao niz proizvoda – pakete obrazovnog materijala za trgovanje OneAcademy, OneTablet i OneCoin Cloud. Osnov prodaje je baziran na MLM: multi-level marketing (MLM). MLM je kontroverzna, ali legalna prodajna strategija. Neke svjetski poznate kompanije kao što su Avon, Amway, Herbalife su primjeri legalnih MLM aktivnosti.
Postoji tek vrlo delikatna razlika između MLM i Ponzi sheme. Ponzi Scheme nudi promociju i širenje proizvoda koji se teško može nazvati "stvarnim" Kao što je OneCoin-ov "obrazovni materijali za trgovanje".
"Događaji" koji su promovisal OnCoin su se održavali u prepunim dvoranama na kultnim lokacijama poput Wembley Arena u Londonu, Dubaiju i Kolumbiji sa okupljene investitorima i klijentima predočenim kao dio velike sretne porodice. Bili su to svojevrsni hepeninzi uz točenje skupih šampanjca. Ovi promotivni info-zabavni događaji bili su svojevrsna remek djela sa dr. Rujom Ignatovom i njenim suosnivačom Sebastianom Greenwoodom, u glavnim ulogama koji su stvarali iluziju da se investitori osjećaju kao da su dio revolucionarne pojave koja stvara istoriju.
Svoju valutu je reklamirala kao ubicu bitkoina: „Mi smo ubica bitkoina. Brži smo, sigurniji i jeftiniji”

Postoje dvije priče kako je OneCoin stigao do uspjeha.

Po prvoj prvo veliko ulaganje izvršeno je od strane jednog nadobudnog tajkuna bugarske mafije. Navodno je uložio 400.000 Evra, za koje nije imao nikakvog dokaza o porijeklu. Bez nekog većeg truda je dostigao najviši "level edukacije" za tri mjeseca i dobio mogućnost raspolaganja trostruko većom vrijednosti u Onekoinima. Utrostručio je ulaganje i usput "oprao" novac.
Priča o "finansijskom čudu" koje nelegalni novac pretvara u nešto što se činilo legalnim proširila se podzemljem i ulagače više nije trebalo tražiti.

Po drugoj, vjerovatnijoj, osnovni finansijski pokretač bio je "neko" blizak vlastima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, tačnije u Dubaiju. Glasine da je to njegovo Kraljevsko Visočanstvo Šeik Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, prestolonasljednik Dubaija i predsjedavajući Izvršnog vijeća ovog Emirata, nisu potvrđene. Ali u to da se on pita za sve, u ovoj autokratskoj državi niko ne sumnja. U svakom slučaju neko blizak vlastima je omogućio registraciju kompanije u Dubaiju. I Izvršio prvu milionsku investiciju, koja je dala pravi zamah i osnovni kapital za OneCoin Ltd .
Postoje glasine da je "taj neko" nije samo blagonaklono gledao na tu kompaniju već je bio i "skriveni privilegovani partner".
A neke veze postoje i danas, tako je Gerinvod oktobra 2021. izvršio uptatu na Marakeš banku u Dubaiju u vrijednosti od 28 miliona dolara, vidi više na stranici Saučesnici (dio koji se odnosi na Grinvuda).

Prema nekim stručnjacima, koji se najmanje čuju, a meni se čine uvjerljivijim, Ruža Ignjatova je bila dio udruženog poduhvata.
OneCoin koji je ona osnovala finansiran je sredstvima iz bivših piramidalnih šema kao što su Conlingus, Univer Team, Unaico/SiteTalk, OPN, Bonofa i BGN International.
Ove šeme se oslanjaju na legalne bankarske sisteme u kojima "svoje prste" imaju razne tajne državne službe koje preko njih kontrolišu nelegalne tokove novca. Ofšor banke nemaju smisla bez legalnih banaka. Tajne službe za tajne operacije, novac obezbjeđuju preko tajnih fondova...
Možda je to samo teorija zavjere: Ruju Ignatovu su stvorili vladari iz sjene?

U svakom slučaju pravu pomamu za OnCoinima su izazvali sjajno organizovani događaji, koji su privukli milione investitora iz 175 zemalja. Na događajima je nuđeno malo, ili ništa informacija, ali je zato zabava bila sjajna.

Sa preko 3,5 miliona članova, OneCoin se pohvalio prihodima od prodaje od oko 4,4 milijarde dolara.

Ako su Ruži slava i novac bili ciljevi, uspjela je da ih ostvari. Postala je globalno poznata.

Naslovnica iz februara 2016. uglednog ekonomskog časopisa Financial IT-a publikacije sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja se fokusira na finansijske tehnologije


U svojoj rodnoj zemlji uživala je status finansijskog čarobnjaka i ekonomskg genija, pa je 2015. proglašena za najuspješnijeg poslovog čovjeka i privrednika.

Privatno je takođe sve izgledalo dobro. 2016. dobila je kćer. To što su kružile glasine o ljubavnim aferama vezi sa poslovnim partnerima Grenvudom i Armentom,  nije narušavalu njenu porodičnu sreću i poslovni ugled.

Putovala je svijetom, od Londona, Njujorka do Hong Konga i Dubaija. I svugdje je dočekivana ovacijama kao finansijski vizionar i mesija.
Ni najveće bilo sportske, glumačke ili muzičke zvijezde nisu dočekivane sa takvim oduševljenjem.
Uostalom, mnogi od slavnih su postali i ulagači u OneCoin. Danas, svoje slike sa Ružom proglašavaju za lažne i fejk.

Posljednjih godina (od 2019.) Forbs tvrdi da se Ruža Ignatova nikad nije pojavila ni na jednoj naslovnici međunarodnog izdanja Forbsa. Riječ je o bugarskom izadnju Forbsa, a u svojoj reklamnoj kampanji Ignatova je to "zaboravljala" da naglasi. A Forbs se nije odrekao lokalnih izdanja, ili je to "zaboravio" da nam kaže?
Može da bude al ne mora da znači... 2015. Ignatova se pojavila na naslovnici Forbsa.


A onda je sve pošlo sunovrat.
Prvo su se pojavile glasine da tu nešto "ne štima".
A onda su počeli da se pojavljuju i ozbiljniji kritički članci i analize.
Nakon što je projekat Ruže Ignatove godinama uspješno zaluđivao svijet sumnje postaju predmet ozbiljnih istraga.
Tako je 2016. britanski finansijski regulator, Financial Conduct Authority, upozorio je potrošače da budu oprezni u poslovanju sa OneCoin kompanijom.
U septembru iste godine počela je krivična istraga o aktivnostima "One Coin" od strane londonske policije.
U aprilu 2017. njemački finansijski regulator zabranio je OneCoinu poslovanje u zemlji, a tužilaštvo u Bielefeldu otvorilo je istragu o prevari.

I to je bio kraj priče o uspjehu.
Sredinom 2017. balon je eksplodirao.
16. juna 2017., izvršni direktor OneCoin Ltd. tvrdio je da je OneCoin licencirana od strane vijetnamske vlade, da je zakonski dozvoljeno koristiti ih kao digitalnu valutu i da je to prva kriptovaluta u Aziji koju je službeno licencirala bilo koja vlada.
20. juna 2017., vijetnamsko Ministarstvo planiranja i investicija izdalo je izjavu da je dokument koji je OneCoin koristio kao dokaz falsifikovan. Naveli su da je dokument u suprotnosti sa propisima INO-a i da osoba koja je navodno potpisala dokument nije bila na poziciji koja se tvrdi u dokumentu u vrijeme kada je dokument kreiran.
10. jula 2017., Ruja Ignatova, kao izvršna direktorica OneCoina, optužena je u Indiji za prevare investitora u sklopu indijske istrage.
U oktobru 2017. dr Ruža je trebao govoriti na događaju u Lisabonu, Portugal. Ali, na čuđenje stotina njenih obožavatelja, nije se pojavila. Nedolazak osnivača samo je učvrstio sumnje koje su kritičari i investitori imali u vezi sa njenim poslovanjem.
Svjetski poznata poslovna žena postala je svjetski traženi prevarant.
Bugarska policija je 17. i 18. januara 2018. izvršila raciju u kancelariji OneCoina u Sofiji (podružnicu OneCoin Onelife) na zahtjev tužilaštva iz Bilefeldu u Njemačkoj.
Inače i danas (oktobar 2022.) možete posjetiti web sajt ove kompanije gdje reklamira usluge: "upravljanja bogatstvom koje nude fleksibilnost, prekograničnu prenosivost i sigurnost u Luksemburgu." Nekako mi se čini primamljivom za sumnjive poslove
Istražena je i 14 drugih kompanija, povezanih sa OneCoin-om, a ispitano je 50 svjedoka.
OneCoin serveri i drugi materijalni dokazi su zaplijenjeni. U istrazi je učestvovao i Europol.

Dokumentacija izuzeta,
prostorije pretresene,
Ruža nestala...
Ostalo je otvoreno pitanje ko joj je javio da se sprema njeno hapšenje. Navodno je trebala biti uhapšena nakon povratka iz Lisabona.

Bivši šef tajne službe Luksmburga Frank Šnajder, angažovan kao šef ličnog obezbjeđenja Ruže Ignjatove osumnjičen da je 2017. dojavio o podizanju optužnice što joj je omogućilo bjekstvo.
izvor: Dojče vele:"Prije bijega iz Bugarske, Ruža je upozorena";
https://www.dw.com/bg/fantomt-ruza-ignatova-kde-izcezna-i-koj-i-pomogna-da-se-ukrie/a-63542767

Novac ima vrijednost samo kada ga drugi smatraju vrijednim. Bilo da govorimo o dukatima Franje Josipa, američkim dolarima, novčanicama Banke Engleske, školjkama, draguljima ili šibicama (sve su korištene kao valuta) - novac funkcioniše samo kada mu svi vjeruju.
Pa i digitalni novac bio to bitkoin ili OneCoin.


Kao posljedica istrage i pisanja o njoj OneCoin i Ruža Ignatova više nisu uživali povjerenje.
Kao rezultat tog nepovjerenja, povjerioci su pokušali da povuku svoja sredstava i naplate OneCoin-e. Došlo je do navale i pokazalo se da su ulaganja nenaplativa. To je imalo za posljedicu da državni organi (različitih zemalja, nezavisno i u saradnji) pokrenu istragu. Nakon istrage raspisana je potjernica za Ružom Ignatovom i nekolicinom njezinih najbližih saradnika.
Rad samih kompanija je prvo bio suspendovan, a potom zabranjen. Većina rukovodilaca se našla u bjekstvu. Svi su (ne ubrzo, već nakone nekoliko godina) završili u zatvoru.
Svi sem Ruže, koja je još uvijek u bjekstvu.
Optužena je da za elektronske prevare plasmanom lažne kriptovalute i zavjeru i zločinački poduhvat u kome je izvršila pronevjeru koja se procjenjuje na 4 milijarde dolara.

Istraga i potraga se nastavlja

Nešto kao zakašnjeli epilog bez hapy enda

U maju 2022. godine, Europol je dodao Ignatovu na njihovu listu „Najtraženijih u Evropi“, nudeći nagradu od (pomalo smješnih) 5.000 Evra za informacije koje bi dovele do njenog hapšenja.
Američki FBI je 30. juna 2022. dodao Ignatovu na FBI-jevu listu deset najtraženijih bjegunaca, nudeći nagradu od (već pristojnih i standardnih) 100.000 dolara za informacije koje bi dovele do njenog hapšenja.

Svjetska štampa se periodično "zabavlja" Kriptokraljicom.Teme su
ponekad tragične kao priče žrtava,
ponekad tragikomične kao priče nesuđenih milionera,
ponekad poučne kao serijali o dopuštenim i nedopuštenim sredstvima marketinga i tehnikama koje je koristila Kriptokraljica,
ponekad zabavne kao priče o nakitu i privatnom životu Kriptokraljice,
ponekad dio serijala o Teorijama zavjere sa Tajnim službama koje kontrolišu mafiju i vladaju svijetom pa i kriptovalutom,
ponekad naručene kao priče osnivača i finansijera...

Postoji mnoštvo teorija o tome gdje se nalazi Ruža Ignjatova, finansijski mogul i zli genije, kako "iz milošte" nazivaju Kriptokraljicu, koju niko nije vidio u posljednjih pet godina.
A ako ju je i vidio onda to nije znao.
Ili je mudro ćutao kao dio organizovane urote.

Prema njemačkom Interpolovom crvenom obavještenju, vjeruje se da je Ignatova možda bila podvrgnuta plastičnoj operaciji kako bi promijenila svoj izgled, farbajući svoju tamnu kosu u plavu i smršavši. (Ovakav opis otvara "ozbiljnu mogućnost" da je inspektor Kluzo još uvijek u aktivnoj službi i da je upravo on zadužen za slučaj od 4 milijarde dolara.)

Popularna je i priča koju je prvi lansirao Daily Mail-a koja sugeriše da je njena povezanost sa sumnjivim saradnicima, poput ruske mafije i bugarskih kriminalnih tajkuna, mogla dovesti do njene smrti.
A malo-malo pa se pojavi vijest da je viđena živa i da se kreće s kamionima novca, novim identitetom, lažnim pasošem i nekoliko nekretnina koje joj stoje na raspolaganju.

Tako se 2021. na YouTube pojavio video u kome, navodna, Ruža Ignatova kaže da se nakon odmora vraća poslu sa velikim planovima da svoju kriptovalutu ponovo pokrene sigurna u njenu budućnost.

Ovaj film sa izjavom možete pogledati klikom na link ili sliku.

Kad neko barata sa 4 milijarde dolara (koje je vjerovatno uvećao na 14), a ima “u džepu” milijaru onda ništa nije nemoguće, pa ovaj snimak podjednako može da bude i istinit i lažan, mada je teško povjerovati u ono što govori kad najavljuje povratak OneCoin-a.
Zanimljivo je da je (oktobar 2022.) film pogledalo 117 hiljada ljudi, da se sviđa 3,5 hiljada (to bi bili potencijalni kupci, a to NEZANEMARIVIH 3%), a da se čak 1,5 hiljada pretplatilo (što bi bili sigurni kupci).
Očigledno, Ruža je ostala harizmatična.

Gdje se Ruja/Ruža Ignatova nalazi od 2019. niko ne može pouzdano utvrditi.
Nakon ponovnog stavljanja u centar medijske pažnje, kad je stavljena na listu najtraženijih FBI-aja u oktobru 2022. zvaničnik američkog FBI-a ma elskluzivnoj konferenciji za medije (oktobar 2022.) potvrdio je da je Ignatova posljednji put viđena u oktobru 2017. Prema FBI-u najvjerovatnija se čini hipoteza da plovi međunarodnim vodama u oružanoj pratnji, nigdje se ne zadržavajući previše.
Oni koji su kritični, a navodno su dobro analizirali izjavu glavnih tužioca Berdo/Grablis iz septembra 2022. kojom se predlaže obustavljanje daljeg postupka protiv OneCoin rukovodilaca (vidi Saučesnici-Frank Skot), komentarisali su: Samo je pitanje vremena kad će Ruja Ignatova postići nagodbu i kad će i ona biti izuzeta od daljeg gonjenja.
Ako nema vremena, bar ima para... Stavljanje na listu najtraženijih je samo povećavanje cijene u pregovorima o nagodbi.
Ali postoji i obrnuta teorija. U predlogu Tužilaštva se predlaže obustavljanje postupka jer OneCoin kao poslovni entitet više ne postoji, pa nema više mogućnosti da se progoni. To bi moglo da znači da će se od progona Ignatove odustati kad se i ona proglasi nedostupnim entitetom. Ma šta to značilo.

Jedan od mnogobrojnih biografa mitske Kriptokraljice u članku za New York Post pomalo poetski je napisao:
“Kraljica kriptovaluta pluta negdje na otvorenom moru s novim imenom, novim licem i pristupom beskrajnim količinama ovog čudnog novog oblika novca.”

Jedna hakerska šala koja kruži internetom:

Imam šalu o dr Ruji Ignatovoj, ne, čekaj... izvini što je nestala.


Logo Ruza Prevare