Logo Kriptokraljica Ruza Prevare
rss
FB

Žrtve i saučesnici Ruže Ignatove u realizaciji OneCoin-a

Procjenjena vrijednost imovine Ruže Ignatove je 500 miliona dolara ("žive keš" pare koje ne drži bankama, ili bar nisu javno deponovane na njeno ime) i 11 milijardi dolara u BTC . Mada se najavljivala kao ubica bitkoina vjeruje se da je svoje OneCoine zamjenila u bitkoine i prema nepotvrđenim informacijama (koje plasira i ipak respektabilni BBC) Ignatova je naveći akcionar bitkoina.
Da neko "zaradi" ovoliku imovinu potrebni su mu saradnici, ili bolje rečeno saučesnici, pošto nije riječ o radu.
Opisati i predstaviti žrtve koje su se "upecale" u organizovanu mrežu OnCoina bi bio posao za neko moćno sociološlo NGO udruženje, koje bi analiralo i pomoglo ovim nesrećnicima. Pošto nisam u prilici da uživam podršku i sarađujem sa takvom organizacijom daću samo dvije od nekoliko miliona žrtava. Na Faceeboku postoji nekoliko neformalnih grupa koje se bave ovom problematikom.

Opisati mrežu saučesnika i saradnika koja je ostvarila zaradu ovom manipulacijom je posao za neku moćnu organizaciju npr. Interpol. Zato ću ovdje dati samo kratku listu sa najznačajnijim osobama koji su činili OneCoin organizaciju kojom je rukovodila Ruža Ignatova.
Ponci procjena Procjena

Svi koji su uložili manje od 100.000 Evra su žrtve.
Oni koji su uložili između 100.000 i milion Evra su dijelom žrtve, šteta im je djelom nadoknađena.
Oni koji su uložili više od milion Evra su saučesnici, šteta im je nadoknađena ili su zaradili.

Kao i svaka procjena i statistika i ova je u osnovi netačna. Postoje pojedinci koji su se uspjeli obogatiti malim ulaganjima. Šansa za to je ista kao da su igrali lutriju.
Postoje i naivni pojedinci koji su investirali milione i nisu ih naplatili. Ostaje nejasno odakle im milioni kad su tako naivni.

Žrtve




Kako izgleda mreža OnCoina?
Jedini odgovor je komplikovano.
Na početnoj strani ovog portala (Ruja Basic) imate nešto više detalja, pa ukoliko već niste, pogledajte.
Poncijeva šema dobrom broju ljudi nerazumljiva, MLM model je kompleksan, koncept novca, a pogotovo virtuelnog je složena ekonomska kategorija; a OneCoin je kombinacija svega toga.
Nadam se da je iz slike gore jasno: 1,2,3,4 i dijelom 5 nivo omogućavaju da 6 i 7 nivo zarađuje. Saradnici i partneri ubjeđuju ostale da ulažu sve više i više. Nema problema dok vlada međusobno povjerenje, ali kad ono nestaje sve se ruši.
zrtva
Teška i tužna je priča jednog od prevarenih čija porodica je 250 Evra (prodavši 3 trupca) namjenila za njegovo školovanje, a on pokušao da ih umnoži ulaganjem u OneCoin. Ostao je i bez 100 funti i bez prava na školovanje, jer porodica nije bila u prilici da mu više pomogne.
Kompletnu priču možete pokrenuti stranice bugarskih novina klikom na link, Ili klikom na sliku iz tih istih novina.
zrtva1
Priču jednog od prevarenih čija porodica je uložila 200.000 dolara možete je vidjeti klikom na ovaj link ili sliku.
Evo i apela jedne od žrtava koji sublimira vapaj svih žrtava:
"Ruja Ignatova, vrijeme je da se predaš, jer jr svijet previše malen da se sakriješ".
Daj svojim žrtvama bar malo mira i suoči se sa optužbama na sudu za zločine koje si počinila."
Apel zrtve

Saučesnici



Karl Sebastian Greenwood suosnivač i navodno više od poslovnog partnera

partner
Grinvud je ekspert za mrežni marketing rođen 1976. u Štokholmu, Švedska. Mrežnim marketingom se bavi od 2003. godine. Sebe je pretstavljao kao savremenog poduzetnika koji je i društveno odgovorna osoba koja se bavi humanitarnim radom i koji "i danas zarađuje, ali samo onoliko koliko daje."
Greenwood je bio menadžer projekta u kompaniji Enigro, koju je osnovao Norvežanin Jarle Thorsen 2009. godine. Zajedno sa Johnom Ng-om je 2013. godine pokrenuo kriptovalutu BigCoin preko mrežne kompanije Prosper Limited koja je registrovana u Hong Kongu. U ovaj projekat je bila uključena i Ignatova i pretpostavlja se da je to bio njihov prvi poslovni kontakt.
Kad je BigCoin propao zajedno osnivaju OneCoin. Što bi rekli u Kazablanci: Bio je to početak jednog divnog prijateljstva. Grinvud se sumnjiči da je bio jedan od glavnih kreatora iz sjene OneCoin projekta. Nezvanično, je bio jednak Ignatovoj i bio je upućen u sve detalje lansiranja i funkcionisanja OneCoina. Zvanično bio je glavni direktor marketinga. Iako nikada nije potvrđeno, vjeruje se da su Ignatova i Greenwood bili i romantično povezani.

2018. uhapšen na Tajlandu u vezi s promotivnom kampanjom za OneCoin i potom izručen Sjedinjenim Državama. 2021. američke novine su objavile senzacionalnu vijest da je Grinvud prokrijumčarenim telefonom rukovodio operacijom kriumčarenja telefona iz pritvora u Manhattan Metropolitan Correctional Center-a, gdje se nalazi.
Telefon je iskoristio za relokaciju bitkoina. Operacija šverca telefona bila samo kao paravan.
Dr. Jonathan Levy, advokat žrtava OneCoin-a, javno je objavio fotokopije računa koje pokazuju da je Grinvud koristeći svoju advokatsku kancelariju u Dubaiju i punomoćje, uspio da se pojavi na sudu putem telefona i putem šeme čekiranja, uspio je izvršiti prenos. U svom jevnom obraćanju on kaže da objavljuje ove informacije u nadi da će regulatori u SAD-u, Bugarskoj i Dubaiju biti podstaknuti da preduzmu mjere kako bi osigurali sredstva za žrtve. Prema dr. Levyju: „Šokiran sam i užasnut što nije bilo pokušaja konfiskacije OneCoin imovine. Znamo da su ogromne količine gotovine, nekretnina i kriptovaluta nezakonito stečene. Drski postupci Karla Sebastiana Greenwooda iz njegove zatvorske ćelije samo potvrđuju naše najgore strahove da se svakim danom milijarde dolara stavljaju bez nade u oporavak.”
izvor: https://www.jlevy.co/2021/11/24/crypto-pyramid-mastermind-moves-millions-from-his-jail-cell/
Ovo umnogome potvrđujeteoriju da iz zatvora rukovodi operacijom namirivanja štete "velikim igračima" i partnerima u sklopu vansudske nagodbe.
Inače, tokom potrage za podacima o aktivnosti Grinvuda i njegovim vezama sa OneCoin-om dobio sam poruku koja me obavještava da sam dobitnik u nagradnoj igri. I da "samo" treba da popunim anketu i dam neke podatke.
Ništa neobično da nagrada nije bila telefon.
Očigledno da "duh Greenwooda još luta mrežom".
2022. oslobođen je dijela optužbi u sklopu procesa koji je vođen protiv Marka Skota i grupe glavnih investitora OneCoina, vidi pasus ispod.

Mark S. Scott, glavni pravni savjetnik

partner
Mark Skot je bivši partner američke advokatske firme Locke Lord partner. Osuđen je 2019. godine za pranje oko 400 miliona dolara. partnerZ1 Tužioci su Skota prikazali kao sastavni dio OneCoina, navodeći da je potrošio 50 miliona dolara koje je požnjeo od šeme na nekretnine na moru, otmjene automobile i jahtu od milion dolara. Skot se bori za novo suđenje na osnovu tvrdnje da je Konstantin Ignatov, brat Ruže Ignatove izvršio krivokletstvo tokom suđenja.
2022. je djelimično usvjen njegov zahtjev.

Tužitelji su naveli: „Tužitelji su zaključili da je otpuštanje Marka Scotta, Davida Pikea, Nicole Huesmann i Bank of New York Mellon Corporation iz ove tužbe učinilo ovu parnicu neodrživom i više ne predstavlja produktivnu upotrebu pravosudnih resursa, uglavnom zbog činjenice da se čini da su svi preostali optuženi u suštini dokazi presude...”
U pravnoj bici izgleda da je postignuto vansudsko poravnanje.
Grupa investitora koja je pokrenula grupnu tužbu protiv nekih od najviših rukovodilaca OneCoina i drugih povezanih entiteta odbacila je tužbe u potpunosti. Investitori su se ranije nagodili sa zastupnicima OneCoin-a Ruje Ignatove i njenim bratom Konstantinom Ignatovom.

Grupna tužba koju su pokrenuli glavni tužitelji Donald Berdeaux i Christine Grablis bila je najvažniji sudski spor u Americi vođen protiv OneCpoin šeme..
Donald i Christine su krajem septembra odbacili neke od optuženih od tužbi, uključujući advokata Marka Skota, Nicole Huesmann i Bank of New York Mellon. U svom najnovijem potezu, sada su izbacili ime OneCoin Limited, Ruja i najviših rukovodilaca Sebastiana Greenwooda i Gilberta Armente.
Prema presudi Skotu (ako se vjeruje da donešena na osnovu dokaza) se može izvršiti procjena stvarne imovine Ruže. To bi bilo barem 500 miliona dolara.
Skot je optužen za pranje "samo"400 miliona, od kojih je uspio da potroši i uloži 50.
Podsjećam aktivna potjernica tereti Ružu za 4 milijarde. Ako bi se pretpostavilo da je ona ipak bila važnija od Skota, kod Ruže je okrugla milijarda i samo je pitanje vremena kad će i ona biti oslobođena.

Pike David Pike, glavni saradnik Marka Skota
David Pike je uhapšen 2019. godine. Američki tužioci su tvrdili da je radio sa Markom Skotom na pranju oko 500 miliona dolara za OneCoin. Pike je u početku lagao istražitelje, rekavši im da je plaćen samo 3500 dolara mjesečno. To je podstaklo dalju istragu, koja je dovela do njegovog hapšenja.

Nakon što je priznao krivicu i izvršio povrat 2,09 miliona dolara sudija Ramos ga je u oktobru 2021. osudio na dvije godine uslovno sa policijskim nadzorom prva tri mjeseca.
Pike se ovdje našao, samo kao primjer da i oni iz druge linije upravljanja mogu da izvrše višemilionski povrat novca.

Gilbert Armenta, glavni bankarski savjetnik

bankar
Koordinirao je otvaranja OneCoin Ltd. depozitnih bankovnih računa bankama koje se nalaze u Meksiku i Južnoj Americi i navodno obavlja nadzor nad transakcijama koje su se odvijale na tim računima. To obuhvata prenos OneCoin Ltd. fond za isplatu provizija za zapošljavanje OneCoin članovima koji su regrutovali nove OneCoin članove, kao i za isplatu povrata nezadovoljnim OneCoin članovima. Kao glavni bankar omogućio je prenošenje prihoda OneCoin Scheme preko bankovnih računa koji se nalaze u Sjedinjenim Državama i inostranstvu, i davanje različitih lažnih predstavljanja bankama u vezi sa izvorom sredstava, u svrhu pranja prihoda OneCoin šeme.

Postoje glasine (navodno daleko ozbiljnije od onih za Grinvuda) da je Ruja bila zaljubljena u svog bankara. Da je pokušavala da ga prisili da se razvede, da ga je prislušivala i bjesnila kad je otkrila da to ne namjerava.

Uhapšen je u septembru 2017. Sve do 2020. držan je "na ledu". Pretpostavlja se da je tokom perioda pritvora sarađivao sa vlastima. Izgleda da njegova ljubav prema Ruži nije bila stvarna i da je odao mnoge informacije. Ali postoje i glasine o navodno presretnutom i snimljenom razgovoru (koji posjeduje FBI) u kome ga Ruja savjetuje da optuži bilo koga i da pokuša spasiti sebe.
Izricanje presude Gilbertu Armenti odgođeno (još jednom) do 16. decembra 2022.

Postoji teorija da će biti osuđen, jer već sve što je znao prenio vlastima, pa "vladari iz sjene OneCoina" više nemaju razloga da ga štite i trguju sa njegovom sudbinom.
Bankovni računi koje je nadzirao su navodno "očišćeni", pa može samo da se nada da će vlasti biti blagonaklone zbog saradnje.
Ili da ga Ruja nije zaboravila i da će se nagoditi i za njega.

Konstantin Ignatov, brat

Brat
Zvanično bio je "šef administracije" OneLife. OneLife Network Ltd je offshore kompanija OneCoin Ltd Dubai sa sjedištam koja u Belize-u. (Belize je mala srednjoamerička država na obali Karipskog mora. Graniči s Meksikom na sjeveru i Gvatemalom na zapadu i jugu.) OneLife je bila podružnica preko koje su novci iz Dubaija selili u nepoznatom pravcu. Kao da se u Dubaiju kontrolisalo odakle dolaze. A išle su u Belize.
O stvarnoj ulozi Konstatina imaju dvije oprečne teorije. Po jednoj on je bio siva eminencija i glavna veza za poslove sa mafijom. Po drugoj on je bio "samo brat" i kao takav osoba od neograničenog povjerenja.
I u jednom i u drugom slučaju bio je upoznat sa svim tajnama poslovanja OneCoin-a.

Konstantin Ignatov uhapšen je marta 2019. godine na međunarodnom aerodromu u Los Angelesu i optužen zbog "elektronske prevare" i zavjere koja proizlazi iz njegove uloge u projektu Onecoin.
Sarađivao je sa tužilaštvom i u novenbru 2019. priznao krivicu za optužbe za pranje novca i prevare tražeći nagodbu sa sudom. Njegovo svjedočenje je bilo osnov za prvobitnu presudu Marku Skotu. Kako je optužnica protiv Skota pod suspenzijom sudbina Konstantina ostaje neizvjesna.
8. avgusta 2022. godine, sudija Edgardo Ramos izdao je nalog kojim se navodi da je datum kontrole kazne prekinut i zakazan za 10. novembar 2022. Za djela za koja je optužen Konstantin se suočava sa mogućom kaznom od 90 godina zatvora, a nada se da će zbog saradnje sa sudom to biti ublaženo. Glasine govore da će biti osuđen na naknadu štete, vremensku kaznu u visini one koju je već proveo u zatvoru i otpust na slobodu uz stroge mjere policijskog nadzora.

Frank Snajder šef obezbjeđenja, međunarodni špijun

spijun
Šnajder (Frank Schneider) je bio operativni direktor službe DE RENSEIGNEMENT DE L'ÉTat (SREL), obavještajne agencije Luksemburga. 2015. osnovao je privatnu istražnu firmu Sandstone, koju je nedugo zatim angažovao Onekoin. U aprilu 2021. uhapšen u Francuskoj. U toku je njegova ekstradicija SAD-u (okončanje procedure najavljeno za novembar 2022.).

Njegova istražna agencija još uvijek pruža usluge nekim od "preživjelih" entiteta OneCoina (vidi Ruja Basic) pa se sumnja da zna neke pojedinosti i o samoj Ruji.

Juha Parhiala zaštitno lice OnCoina

spijun
Navodni vrhunski investitor OneCoina porjeklom iz Finske. Pretpostavlja se da nije znao prviše o poslovanju i da je služio kao promoter i zabavljač koji ponekad otpjeva uvjerljivu pjesmu i zapleše.
Nakon što je OneCoin propao početkom 2017. i nakon izvještaja o tajlandskoj kriminalnoj istrazi, Parhiala je nestao. Kada se ponovo pojavio u decembru 2017. godine, bio je to kao novi vlasnik bordela u Kambodži.
Pretpostavlja se da danas boravi u Ujedinjenim Arapski Emiratima, gdje je ostvario kontakte u "zlatnoj eri" OneCoina i da se i dalje bavi MLM prevarama.

Igor Alberts, top promoter

Nezvanično najbolji MLM prodavač na svijetu
Promoter iz Amsterdama koji je po sopstvenom priznanju ostvarivao zaradu od 2,5 milona mjesečno.
Karijeru je započeo kao prodavač u Amway, kasnije radio samostalno i za OneCoin.
Teško je zamisliti "živopisnijeg" promotera od Parhiala, ali ga je Albertas nadmašio. Njegova pojava i ekscentričan način prezentacije teško da mogu izazvati bilo šta sem podsmjeha, kod bilo kog ko pokuša da ga analizira. Ali, cilj OneCoina nije bila analitička publika (vidi Marketing stranicu i postulate). Cilj je bio da se "oni iz publike" identifikuju sa promoterom.
A Igor je bio upravo idealan. Nije izgledao previše pametan, a bogat je. Ima mladu i lijepu ženu. Nosi je obilje nakita, vozi bentli i rojsa, ima vilu. Ma šta vilu to je dvorac, a natpis (What Dreams May Come), natpis je pravi... Kad se govori o Albertsu trebalo bi govriti o porodici Albers, bez supruge njegov izgled bi bio otužan; ovako: Vidi ga kakav je a ima sve... A ako može on, što ne bi ja?
Od 2018. do danas, više puta se spominjao kao predmet krivične istrage i mediji su stalno najavljivali njegovo hapšenje. Igor
23. oktobra 2022. porodica Alberts je obnovila svoj Instagram i Fejsbuk nalog, koji je neko vrijeme bio suspendovan. U medijima se proširila vijest da je dokazani prevarant ustvari saradnik vlasti i da uživa njihovu zaštitu. Kakvu korist vlasti imaju od familije Albert ne mogu da dokučim, izuzev što su (možda) dobre poreske platiše.
Ili je doista nemoguće MLM podvesti pod kriminalne aktivnosti.

Na nalogu se može pročitati post u kome piše: "Nikada nisam bio vlasnik kompanije DagCoina ili Success Factory." (Holandske verzije koja je nasljedila OneCoin). "Još uvijek živim u kući snova i volim je, uživam u tome. Do sada, vidite, nisam uhapšen. Nisam ni ispitivan. Do sada niko nije došao kod nas. Nikad ne znate šta se događa sutra, ali nemamo šta da sakrijemo jer nismo ništa učinili pogrešno."
U iznošenju svega lošeg o Onecoinu/Onelifu pridružio se Igor Alberts. Sad je on jedan od glavnih kritičara ovog koncepta. Navodno nije shvatao koncept kriptovalute, a kad ga je shvatio on ga se odrekao.

Bjorn Strehl, muž

m2 Dugo vremena je (valjda koristeći svoje advokatsko umjeće) uspjevao da ostane na slobodi negirajući veze sa poslovima žene.
Njemačke vlasti otvorile istragu o Strehlu u avgustu 2021. Jedna transakcija kojoj su tužioci u tragu iznosi 7,69 miliona evra, prebačenih od Ignatove na Strehl račun u Hong Kongu. Tužioci sumnjaju da je novac vezan za OneCoin. Do sada je uspio da se izbjegne zatvor i brani se sa slobode.
Nije da ga žalim i branim, ali zar mu žena ne može poslati džeparac? Jer, ne znam ko bi angažovao advokata koji ne može da odbrani sopstvenu ženu od optužbe da je najveći svjetski prevarat.

FBI u svom obraćanju javnosti navodi da je postoji sumnja da su u zavjeru umješane i vlasti više (najmanje 5) država. Ne treba biti previše "pametan" pa u tih više prepoznati: Bugarsku, Luksemburg, Belize, Emirate i Hong Kong (bilo dao ga smatrate državom, bilo djelom Kine u kojoj je autonomna regija).
U prve tri države vlasti apsolutno sarađuju (ili bar ne stvaraju previše problema) međunarodnim istražiocima.

Belize (britanska Hondurasa do 1973.) je jedina zemlja u Centralnoj Americi sa monarhom kao šef države. Mada nezavisna (od 1981.) ostala je članica Komnvelta i priznaje Čarlsa za svog kralja. Jedina je država u Centralnoj Americi u kojoj je engleski službeni jezik.
Dakle kad se govori da je umješan Belize, umješana je Velika Britanija.
A kad se govori o korupciji ona je slična onoj u ostatku Južne Amerike: Velika. Pa je veze i osnivanje druge glavne podružnice OneCoina u ovoj državi sasvim prirodno. Da će vlasti odgovarati za to čini se malo vjerovatno.

Luksemburg, mada Vojvodstvo sa više vjekova tradicije (od 1863. valjda) previše je mali. I tako mali ostao je posljednje ofšor utočište u Evropi. Po takvim bankarskim poslovima nadmašuje sve u Evropi. OneCoin i "zaštitarska" firma bivšeg šefa obavještajne agencije pokazuju da je Luksemburg manje-više preko državnih organa bio uključen u ovu prevaru. Ako nekome i bude dokazano učešće u prevarama, vjerovatno će se pokazati da je do nih došlo zbog naivnosti, a sudionici će biti oslobođeni zbog zastare.

Mada članica EU Bugarska, ona je po korupciji šampion u toj istoj Uniji, a "preskočila" je i mnoge van Evrope. (Pogledaj ko je stvarni šampion među 110 takmičara koje je pratio Transparecy International 2021. godine) Da li je ovo "odlično 53-će mjesto realno, ili je to samo jedna od poluga pritiska na Bugarsku procjenite sami.
Bugarska ima dodatnu sreću da se Ruža u njoj rodila. Doduše 2017. joj je oduzela državljanstvo. (Ne znam da li je to smiješno ili žalosno; to je država uradila kad joj je njena državljanka postala nedostupna, a kad je bila dostupna bila je slavljena.)
Dodatno u Bugarskoj je bila jedna od centrala OneCoina.
Bugarski zvaničnici su upravo idealni za "demostraciju pravde". Ne kažem da nisu krivi, naprotiv. Ali za ista krivična djela u ostatku Evrope se ne ide u zatvor (Primjeri: španski kralj, Kristijan Volf i Helmut Kol, Žak Širak, Berluskoni ili Štrahe, da se ne trudim dalje).

Kod Emirata sve je jasno i ništa nije jasno.
Matična kompanija je OneCoina je registrovan u Emiratima. Emirati i dan, danas posluju sa "nekim od entitete" i sa čelnim ljudima OneCoina, čak i kad su u zatvoru.
( Klikom na ovaj link nudim vam da pogledate ček iz 2021. koji dokazuje vezu banaka u Emiratima sa OneCoin piramidom.) Faksimil čeka je prezentovao advokat koji zastupa oštećene u slučaju OneCoin; vidi stavku o Marku Skotu.
U Emiratima niko neće odgovarati, možda će ga samo prekoriti: No, no, ako hoćeš da to radiš moraš da platiš.

Što se tiče Hong Konga, odnosno Kine, tu je sve drugačije: veće a istovremeno suptilnije. Kinsku verziju OneCoin, poznat je kao Wankebi a dizajnirala ga je kineska tehnološka kompanija Xunlei (poznat i kao kineska verzija i kineski odgovor na Pirate Bay).
Kinezi nisu dopustili međunarodnu istragu, već samo međunarodnu saradnju.
Kinesko Ministarstvo javne sigurnosti i pravosuđe procesuiralo je 98 osoba i povratilo 1,7 milijardi juana (267,5 miliona američkih dolara) u vezi s piramidalnom šemom kriptovaluta u koju je uključen OneCoin. "Kineska OneCoin šema" uključivala je 20 provincija u Kini.
Mada je Kina tako daleko i tako velika, neka se zna da je i ona platila danak OneCoin-u.
Da u Kini će neko odgovarati, ali Partija koja sve kontroliše, ona sigurno neće. To su bile samo greške pojedinaca koje su zlopotrebile sistem. (Je li vam ovo poznato?)

Razni glasnogovornici naglašavaju da je borba protiv korupcije ustvari borba za bolji život, vladavinu prava i demokratiju.

Teoretičari zavjere samo klimaju glavom i ono što kažu ću ovdje izostaviti.
Logo Ruza Prevare