Logo Ruza Prevare
rss
FB

Kratka biografija Ruže Ignatove

Ruja Ignatova rođena je 30. maja 1980. godine u gradu Ruse u Bugarskoj, kao Ружа Игнатова, od majke Veske i oca Plamena. Po nekim izvorima porodica joj je Romskog porijekla. (A neki Romi kažu: to sad govore, što to nisu pričali dok je bila živa i zdrava.)
1990. godine, nakon pada Gvozdene zavjese, porodica Ignatova se preselila iz Bugarske u Šramberg (Schramberg u Baden-Württembergu) u Nemačkoj.
Njen otac je našao posao u prodavnici guma i živeli su u malom stanu iznad mesnice.
U školi je bila najbolja u svakom razredu, briljantna u svakom predmetu. Jedna nastavnica u Schrambergu rekla je da je ona najpametnija učenica kojoj je ikad predavala.
Među drugovima nije bila mnogo omiljena (bar sad tako tvrde njeni školski drugovi). Smatrali su je povučenom, arogantnom i pomalo ekstravagantnom.
Ruse Bugarska Grad Ruse u Bugarskoj, u kome je Ruža rođena je peti grad po veličini u Bugarskoj sa oko 200.000 stanovnika. Sramberg Vitemberg Šramberg gradić u Njemačkoj sa nešto više od 20.000 stanovnika u kome je Ruja (zvanično, više nije bila Ruža) provela djetinjstvo.
RazredLivnica otac
Pokušajte na ovoj slici iz školskog arhiva, prepoznati Ruju.
Ja nisam posve siguran (krajnja desno, sjedi), a vama prepuštam da procjenite da li je izvor vjerodostojan:
https://www.nrwz.de/schramberg/the-missing-cryptoqueen/242984
Matura
Fotografija Ruje Ignatove u školskim novinama 1999. (Foto: Schwarzwälder BotePrivat) izvor:https://www.schwarzwaelder-bote.de/gallery

Sa 18 godina odlazi na studij. Završila je studij međunarodnog prava na Univerzitetu u Konstanzu (Universität Konstanz). Taj Univerzitet je jedna od njemačkih elitnih institucija i nerijetko se naziva "Mali Harvard". (Inače u pojedinim natpisima se može pronaći da je završila i Osford i Harvard. Što se tiče Oksforad, to je dijelom tačno, a u "pravom" Harvardu je pogađala neke vorkšopove, pa se može reći da je i to dijelom tačno.)
Svjedočenja kolega sa studija pokazuju da je ostala usamljena i pomalo arogantna, ali da je bila briljantan student.
Isticala se kao bolno pametna, ali povučena. Uvijek rezervisana, uvijek na vrhu, najbolja u svemu što je radila... Diplomski rada joj je bio: "Šanse i perspektive reforme mjesta jurisdikcije u mjestu izvršenja", u kojem se razmatraju lex causae u sukobu zakona. (Sad bi se moglo reći da je već tad otkrila mogućnosti izbjegavanja krivične odgovornosti promjenom mjesta boravišta. Pitanja koja se moraju utvrditi u vezi sa uslovima i dejstvom materijalnog ugovora regulisana su lex causa.)
Kratko vrijeme radila je kao asistent saradnik i istraživač na matičnom fakultetu u Konstanzu.

Na fakultetu je upoznala i svog budućeg muža Bjorna Strehla, koji je kasnije postao ugledan advokat za nekretnine.
Par je dobio kćer 2016. godine.

Nakon fakulteta u Njemačkoj, Ruža je nastavila studij na Oksfordu i tu završila master studije, sa zvanjem "Master pravnog fakulteta iz evropskog i uporednog prava".
diplome
Neke od diploma koje je Ruža Ignatova stekla
izvor:https://1coinblog.files.wordpress.com/2016/03/rujaignatovaresearch.pdf
2_McK 2008. Ruža se zaposlila u konsultantskoj kancelariji McKinsey u Sofiji, Bugarska.
S obzirom na kasnije skandale vezane za ovu firmu mnogi će reći da je upravo ovdje Ruža "ispekla zanat". da ovdje samo podsjetimo: Firma je povezana sa brojnim značajnim skandalima, uključujući kolaps Enrona 2001. godine, tada još buduću finansijsku krizu 2007–2008. kao i nekoliko političkih sknadal u Južnoj Africi.Takođe je izazvao kontroverzu zbog umješanosti u rad imigracione i carinske službe SAD. 2021. godine, McKinsey je platio 600 miliona dolara kako bi se riješio istrage o svojoj ulozi u farmaceutskom skandalu i promovisanju prodaje OxyContina i podsticanju šire epidemije opijata. Bez obzira na to važi (a tad je pogotovo važila) za ako ne najugledniju ono najmoćniju konsultatsku firmu na svijetu, koja koja nudi profesionalne usluge korporacijama, vladama i drugim organizacijama.
U takvom okruženju Ignatova se pokazala uspješnom i postala je ovlašteni zastupnik više finansijskih korporacija i predstavnik nekih od vodećih banaka u svijetu.
Budući da je tečno govorila ruski, često je letjela u Moskvu gdje je pomogla ruskim bankama da dođu na evropska tržišta.
2_csif Zbog finansijske krize 2009. kancelarija je zatvorena, a Ignatova je ostala bez posla. Kratko je radila za najveću bugarsku investicionu firmu, CSIF, koja je imala 250 miliona evra pod upravljanjem. Bez obzira na velik kapital koji je nadgledala Ignatova je bila nezadovoljna svojim statusom.

Razmišlja o pokretanju privatnog biznisa.
Postajala je prepoznatljivo lice na modnoj, poslovnoj i političkoj sceni Bugarske i Sofije.
Kao prepoznatljivo lice jedno vrijeme je čak razmišljala i pokušavala da lansira sopstvenu liniju kozmetike. U sjećanjima njenih prijatelja se može pronaći ova ideja. Čini se da je tu i klica multilevel strategije koju je kasnije primjenjivala.

U vremenu od 2010. do 2014. bavila se različitim poslovima.
Često je kao priznati ekspert (zahvaljujući diplomama i radu McKinsey ofisu) u bila plaćeni predavač na eminentnim seminarima širom svijeta. Tu je širila poznanstva i stjecala vještine javnog nastupa. Nastavila je i sa zastupanjem banaka
Bila je uključena u različite poslove, uglavnom konsultantske kod preuzimanja i kupovine firmi u stečaju.
2012. godine je optužena za prevaru u Njemačkoj u vezi s kompanijom koja je proglasila bankrot pod sumnjivim okolnostima ubrzo nakon što je preuzela. Za pokušaj prevare osuđena je na 14 mjeseci uslovno. Izgleda da je ova presuda bila djelovala vaspitno, nikad više nije se pojavila pred sudom: A nije da je sudovi nisu tražili.
Tokom 2012. se ukjučila po prvi put u poslove sa kriptovalutom. Postala je partner u marketinškoj šemi pod nazivom BigCoin. Tu se upoznala sa Grinvudom (Karl Sebastian Greenwood, vidi Saučesnici).
Knjiga 2014. tokom konferencije u Hong Kongu tada već kao prizanti ekspert dr. Ignatova je objavila knjigu o finansijama i ličnom razvoju "Učenje za profit" ("Learning for Profit"), koji je dio virtuelnog univerziteta elektronske valute Crypto Real University.
Kao zanimljivost (ili dio marketinga) iz tog vremena navodi se da je 478 primjeraka prodato za 2 sata, a da je preostala 22 primjerka prvog izdanja knjige dr. Ignatova poklonila svojim poslovnim partnerima u Kini i Dubaiju.

I danas (oktobar 2022.) na Amazonu se nudi ova knjiga, doduše na ruskom.

Uspjeh ove knjige je bio osnov za kasnije edukativne materijale OneCoin-a.
Livnica otac
Ruža sa ocem obilazi fabriku livenja u Valtenhofenu koju je preuzela kad je livnica 2010. proglasila stečaj
Konferencija
2014. Ruža drži predavanje na konferenciji Economist: Propast ili stabilizacija Jugoistočne Evrope

Kakve smo imali učitelje mi smo još i dobri.
Istražujući materijal za ovaj portal napravio sam arhivu sa nekoliko desetina fotki Ruže i pregledo više stotina.
Najviše me zabavila ova slika (koju sam malo retuširao i za vas):
Gdje si Markovicu
Dao sam joj komentar i potipis: Markoviću gdje si?
Dok Evropljani (Anderson i Tomson) sa pažnjom prate izlaganje Ruže "naš čovjek" je negdje otišao.
Markoviću je l’ ti sve ovo znaš?
Inače, kad budem imao vremena istražiću ko je taj Marković. Unaprijed čestitam: Ma ko će nas da prevari?.

Zlatne era od 2014. do 2017.

Ambiciozna žena je imala velike snove i sa partnerom Grinvudom 2014. osnovala OneCoin Ltd. Sve je bilo tu: Obrazovanje, poznanstva, ugled.
Svoju valutu je reklamirala kao ubicu bitkoina: „Mi smo ubica bitkoina. Brži smo, sigurniji i jeftiniji”.
I ljudi su joj vjerovali.

Vrijeme slave

Od avgusta 2014. do marta 2017. OneCoin je prikupio četiri milijarde evra iz desetina zemalja - iz svih zmalja Evropske Unije, od Pakistana, Brazila, Hong Konga, preko Emirata, Jemena i Saudijske Arabije do Kanade i SAD-a. Investitori su pronađeni čak i na palestinskim teritorijama.
Ukupno je evidentirano više od 3,5 miliona investitora, koji su investirali nešto više od 4 milijarde dolara u razne podružnice i "proizvodne derivate" OneCoin-a.
promoter

Osnivač, vlasnik i glavni promoter Ruža je diljem svijeta vršila uspješnu promociju svoje kompanije i kriptovalute OneCoin

Više o konceptu OnCoina pogledaj na stranici Ruja Basic, a o marketingu na stranici Marketing.
Ruža i Bjorn
Ruža sa suprugom, slika iz sretnih vremena
Izvor (https://behindmlm.com/companies/onecoin/rujas-husband-bjorn-strehl-under-investigation-in-germany/)
Jahta Luksuzna motorna jahta od 44 metra "Davina", vlasništvo R. Ignatove, dio porodičnog bogatstva, procijenjena je na 15 miliona evra; sadrži šest soba, podvodni salon za posmatranje, bar i sobu za masažu.
Trenutno zapljenjena od strane bugarskih vlasti i usidrena je u luci Sozopol, gdje je i danas mnogi obilaze.
Jahta je ime dobila po kćerci. Nisam želio ni pokušati istraživati, gdje je kćerka, tek da napomenem, Ruža je nestala prije nego je kćer proslavila prvi rođendan. Jahta

Sredinom 2017. postaje predmet interesovanja prvo istražnih komisija, potom medija i na kraju policije.
U oktobru 2017. napušta Sofiju i odlazi u Atinu.

I od tada se više ništa ne zna...


Logo KriptokraljicaRuza Prevare