Bjegunci u Crnoj Gori

CG kriminal
rss
FB

Bjegunci


Jedan broj, uglavnom bivših zvaničnika ili biznismena, koje su druge države potraživale, dobili su neku vrstu utočišta u Crnoj Gori. Neki državljanstvo, neki azil, a neki međunarodnu zaštitu.



Počasni državljanin Crne Gore 2009. godine postao je Taksin Šinavatra, nekadašnji premijer Tajlanda koji je u svojoj državi bio osuđen za korupciju.
Vlasnik je kompanije "Global TS Montenegro" u Crnoj Gori koja je 2022. godinu završila sa gubitkom.
Kontroverze u vezi sa dobijanjem državljanstva pratile su i njegovu sestru Jingluk Šinavatru (Yingluck Shinawatra), takođe bivšu premijerku Tajlanda, koja je dobila državljanstvo Srbije 2019. godine. I Jingluk Šinavatra dobila je državljanstvo nakon što je na Tajlandu osuđena.
22. avgusta 2023. Taksan je uhapšen nakon povratka na Tajland, nakon 15 godina samonametnutog egzila.
Po povratku Taksin je odao počast kralju, a potom ga je policija odvela na Vrhovni sud gdje je optužen za zloupotrebu ovlasti i nekoliko drugih krivičnih djela.


Državljanin Crne Gore postao je i malezijski državljanin Vei Seng Puu, koji je bio hapšen u Las Vegasu zbog organizovanja ilegalnog klađenja.
FBI je ranije Puu označio kao visokorangiranog člana trijade “K14″.
Kao zanimljivost evo vijesti koju je prije nekoliko godina prenio portal Montenegro (https://www.vijesti.me/):
Crnogorac malezijskog porijekla Vei Seng Pua oslobođen je optužbi za organizovanje lanca ilegalnog klađenja, odlučio je federalni sudija Okružnog suda u Nevadi (SAD) Endrju Gordon i obustavio krivični postupak.
Fedarelni istražni biro (FBI) prošlog ljeta uhapsio je u luksuznom hotelu u Las Vegasu Puu, njegovog sina Darena, Seng Čen Jonga, Vai Kin Jonga, Hui Tanga, Jan Zhanga, Jang Keung Fana i Hermana Čun Sang Jeunga. Svi optuženi ranije su priznali krivicu pred sudom, dok je Vei Seng Pua bio posljednji koji se borio da pred sudskim organima dokaže nevinost.
Gordon je oslobodio Vei Senga Pua nakon što se, prema ocjeni suda, pokazalo da dokazi FBI-ja protiv njega nisu prikupljeni na ispravan odnosno zakonit način, prenio je Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore.
Vei Seng Puu se izvukao, ali ne i njegov sin Daren Pua, koji takođe ima poslove u Crnoj Gori.
Daren je prihvatio sporazum o priznanju krivice sa tužilaštvom SAD za pomaganje učiniocu nakon krivičnog djela, za djelo prenošenje informacija o klađenju, i pristao je da plati 100.000 dolara kazne-


Crnogorsko državljanstvo po privilegovanoj proceduri je 2010. dobio Mohamed Dahlan, bivši palestinski ministar bezbjednosti koji je bio optužen za milionsku prevaru, kršenje ljudskih prava i u odsustvu osuđen na kaznu zatvora.
Palestinski sud je 2016. u odsustvu osudio Dahlana na tri godine zatvora zbog korupcije i naložio mu da plati 16 miliona dolara, navode njegovi advokati.

Turska ga je 2019. stavila na listu najtraženijih lica.
Ankara optužuje Dahlana da je plaćenik UAE i da je umješan u pokušaj državnog udara u Turskoj 2016. godine, protiv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Dahlan je decembra 2013. dobio i srpsko državljanstvo.

Mohamed Dahlan je 2010. godine dobio crnogorski pasoš, a time i državljanstvo na predlog doskorašnjeg premijera Mila Đukanovića, pisali su crnogorski mediji.
U fokus crnogorske javnosti Dahlan je dospio četiri godine kasnije kada je Vlada Crne Gore planirala da dâ u dugoročni zakup Kraljičinu plažu kod Čanja, a kupac je bila kraljevska porodica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata(UAE).
Tada su mediji objavili da iza kompanije, koja je trebalo da kupi Kraljičinu plažu u reonu Dubovica, stoji upravo Mohamed Dahlan. Tadašnji premijer Milo Đukanović je, odgovarajući na direktno pitanje o njegovom odnosu sa Mohamedom Dahlanom i njegovim investicijama u Crnoj Gori saopštio da mu je Dahlan prijatelj i da Dahlan nema nikakvih investicija u Crnoj Gori.

Počasni Crnogorci nisu samo bjegunci



Državljanin Crne Gore postao je i grčki biznismen Petros Stathis.
Najveći poslovni tajkun na Balkanu
Vlasnik je više kompanija, a posluje u 16 zemalja svijeta. Stathis je u Crnoj Gori, uz ostalo, vlasnik banke, listova Dnevne novine i Pobjeda, te portala CdM i Analitika. Njegova kompanija Adriatic Properties zakupac je najekskluzivnijih hotela Sveti Stefan – Miločer, a dopušteno mu je i da u dijelu Miločerskog parka, u blizini Svetog Stefana, na mjestu starog hotela Kraljičina plaža izgradi novi hotel.
Sve je izgledalo uspješno i idilično, Stahatis je razvijao poslove u području turizma, medija i nekretnina i hvalio gostoprimstvo svoje nove domovine.

Prema njegovim riječima, Milo Đukanović, (sada bivši) predsjednik Crne Gore, nije njegov poslovni partner, već prijatelj. “Nakon četrnaest godina ulaganja upoznao sam sve premijere u Crnoj Gori. Kao i sve ministre koji su bili uključeni u naš projekt, sve ministre turizma. I naravno, nakon tolikih godina, imajući i suprugu koja je Crnogorka, postali smo prijatelji. Ali ja sam poduzetnik, nisam političar."

A onda je došlo do "nesporazuma". 2021. Stohatis je najavio povlačenje iz te zemlje jer, kako je rekao, osjeća da više nije dobrodošao.
Kako je istaknuo, neće biti niti ulaganja u novi hotel Kraljičina plaža jer je vlada Crne Gore odlučila, nakon 10 godina neometanog rada, promijeniti pristup, te cijelo područje učiniti polujavnim i “uništiti svaku vrstu ekskluzivnosti”.
“To je vrlo ozbiljno kršenje ugovora koji je potpisan između Amana i crnogorske vlade. Ne postoji način da Aman kao operater nastavi, to ne može biti polujavno jer to smeta našim gostima. Ti ljudi žele ekskluzivnost”, izjavio je Stathis.
I kao finalni šamar, Crna Gora više nije najbolje mjesto. Nakon što se s familijom preselio u Dubai gdje je vlasnik luksuznog restorana izjavio je: “Ovo je najbolje mjesto gdje čovjek može biti u ovo vrijeme".

Događaj koji je obilježio 2022. godinu je kraj idile i zatvaranje hotela vila "Miločer" u maju 2022. godine a hotel-ostrvo "Sveti Stefan" nije otvaran za ljetnju sezonu.
Zakupac hotel-ostrva "Sveti Stefan" i vile "Miločer" je imao 16,5 miliona minusa, čime je ukupan gubitak firme dostigao iznos od 134,8 miliona eura.
trenutno (2023.) su navodno u toku su pregovori Stathisa i najbogatijeg Kineza (Jack Ma vlasnik Alibabe) u ustupanju prava korištenja Svetog Stefana.
Crnogorski parlament je 2015. godine usvojio kontroverzni aneks ugovora o zakupu elitnog ljetovališta kojim je Stathisovoj firmii omogućeno produženje ugovora o zakupu popularnog Sveca i Kraljičine plaže sa 30 na 42 godine, dok je zemljište u Pržnom na samom ulazu u Miločerski park dano na 90 godina. Upravo na toj parceli započela je gradnja novog hotela Kraljičina plaža, ali i depadanse sa 66 apartmana predviđenih za prodaju.


Počasno državljanstvo Crne Gore ima ukupno 390 ličnosti. Većina je to zaslužila.
Među prvima su crnogorsko počasno državljanstvo dobili glumci Dragan Nikolić, Milena Dravić, Lazar Ristovski i nekadašnji fudbaler Dragan Džajić.
Počasna Crnogorka je i kontroverzna umjetnica Marina Abramovič

Logo kriminal Montenegro