Škaljarski i kavački kriminalni klanovi u Crnoj Gori

CG kriminal
rss
FB

Škaljarski i kavački kriminalni klanovi u Crnoj Gori


Prema javnim podacima iz Procjene opasnosti od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA: Serious and Organised Crime Threat Assessment) 2021. u Crnoj Gori registrovano je aktivno djelovanje 10 visokorizičnih organizovanih kriminalnih grupa, od kojih najveći broj ima preko 30 članova.
Kavački i škaljarski klan najopasniji su od deset visokorizičnih organizovanih kriminalnih grupa koje potiču sa prostora Crne Gore, ali djeluju širom zemljine kugle.
Interpol Podgorica raspisao je znatan broj međunarodnih potjernica za članovima organizovanih kriminalnih grupa. Postoji 36 međunarodnih potjernica za članovima ili licima koja se dovode u vezu sa dvije organizovane kriminalne grupe - navodi crnogorski Standard, pozivajući se na izvor iz Uprave policije.
Ostali klanovi i OKG
Osim kavčana i škaljaraca, istražitelji su evidentirali i da je šverc heroina glavni “posao” još tri organizovane kriminalne grupe (OKG) – barske, koja je podijeljena u tri frakcije, budvanske kojom upravlja Marko Ljubiša – Kan i pljevaljske na čijem čelu je Darko Šarić.
Švercom kokaina bavi se i klan Tuzana – braće Leona i Viktora Drešaja, kome je "osnovna djelatnost krijumčarenje marihuane, duvana i duvanskih proizvoda.
OKG iz Rožaja, kojom upravlja Safet Kalić (poznat i ako Eskobar iz Rožaja) uglavno švercuje marihuanu. Drugi rožajski klan, čiji vođa Asmir Kalač se odvojio od Kalića, evidentirano je da su najaktivniji u švercu heroina. Kalać je "uspio da se nađe na crnoj listi Vlade Sjedinjenih Američkih Država, a 2018. godine pojavilo se u tekstu američkog portala Gangsters Inc. koji je bio specijalizovan za izvještavanje o globalnim mrežama organizovanog kriminala.
Klan iz Berana Vuka Vulevića sem distribucije narkotika se specijalizirao za izvršenje krvnih delikata. Vuk Vulević je uhapšen 9. marta 2023. Dovođen je u vezu sa nekoliko ubistava. 2004. bio je osumnjičen za ubistvo Duška Jovanovića urednika crnogorskog "Dana".
Klan Vase Ulića iz Podgorice se specijalizirao za međunarodni šverc sintetičkih droga i heroina. 2019. Ulić je osuđen u Podgorici. Ulić se nagodio sa crnogorskim Specijalnim tužilaštvom – u zamjenu za 2 godine zatvora priznao je da je bio na čelu organizacije koja je prošvercovala više od 200 kilograma droge u Australiju. Članovi Ulićeve grupe koji su zbog iste droge osuđeni u Australiji dobili su višestruko veće kazne od njega.

Ranije je bilo mnogo više klanova, ali su neki razbijeni, a neki su se udružili sa močnijim.
"Kotorska grupa" nastala je nakon ubistva Dragana Dudića Frica 2010. Potom su funkcionisali još četiri godine.
Jedinstveni kriminalni klan iz Kotora raspao se 2014. i od tada ratuju
Godinama traju krvavi obračuni ‘škaljarskog’ i ‘kavčanskog’ klana. Više od 50 likvidacija pripadnika kavačkog i škaljarskog klana, ili ljudi koji se dovode u vezu sa njima, dogodilo se na ulicama Srbije, Crne Gore i drugih zemalja Evrope u bespoštednom ratu.

Razlog?
Nestanak oko 200 kilograma kokaina u Valenciji, iz stana pokojnog Gorana Radomana (37). Navodno su kokain u Radomanov stan u toj španjolskoj luci sakrili su članovi kavačkog klana dok je on bio u zatvoru na Kubi, a droga je nestala kada se taj Cetinjanin vratio u Valenciju. Goran Radoman zvanično je bio pomorac i vlasnik pomorske firme koja je, kako se sumnja, služila kao paravan za šverc kokaina iz Južne Amerike.
Prva žrtva
2015. na Novom Beogradu Radoman je izrešetan sa 25 metaka iz heklera nakon što je parkirao svoj blinidrani "BMW" u garaži.

Jedna od priča kaže da je droga u Valenciiju dopremljena zahvaljujući sadašnjim "kavčanima", koji su probali da je dalje distribuiraju bez znanja Jovice Vukotića, tada šefa cele "kotorske grupe". Navodno je drogu pronašao i preoteo njegov čovek od poverenja Goran Radoman. Vukotić je potom, zbog izdaje, odbio da dijeli robu i zaradu s ekipom iz Kavča.

Sigurno je uzrok ovok krvavog rata novac i raspodjela, ali ne treba zanemariti ni krvnu osvetu, kao ni sujetu i želju za apsolutnom vlašću i kontrolom nad kriminalnom imperijom.

Procjenjuje se da je obračunima "škaljaraca" i "kavčana" sem članova klana (njih pedesetak) smrtno stradalo najmanje pet žrtava, koji su se zatekli na mjestu obračuna; a da je isto toliko i ranjeno. Osoba koje su imale nesreću da budu na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme.

Kavački i škaljarski klan su nazvani tako po dva mala naselja kod Kotora,
Škaljari i Kavač zajedno broje jedva četiri hiljade stanovnika, a u Kavaču prema popisu stanovnika živi nešto manje od 500 stanovnika.

Ulaz u Kotor obilježava tunel. Jedan tunel, dva naselja. S kotorske strane tunela počinju Škaljari. Pojedinci sa vrha škaljarskog klana su odrasli na škaljarskim ulicama, ili u nekom trenutku živjeli u njima, ali su se preselili u neke od vila u elitnijem kotorskom kraju.
Na suprotnoj strani tunela je naselje Kavač, koje se proteže na obroncima brda, ili poluostrva Vrmac, izdvojeno od ostatka grada. U vrijeme ljetnje sezone služi kao zaobilaznica za izbjegavanje saobraćajnih gužvi na putu za Tivat. Za razliku od Škaljaraca, vođe Kavačkog klana zaista žive u Kavču, a posebno se ističe dobro opasana vila na ulazu u naselje koja je vlasništvo Slobodana Kašćelana.

Ustvari veći dio je ili ubijen, ili u zatvoru, ili s ne zna gdje je.

izvor: https://www.kurir.rs/crna-hronika/3876757/goran-radoman-prva-zrtva-klana
"Kavčane" predvodi troglava aždaja: Slobodan Kašćelan, Igor Božović i Radoje Zvicer.
Kao glavni kum "škaljaraca", najčešće je pominjan Jovica Vukotić, ali crnogorski izvori tumače da ne treba zanemariti ni uticaj njegovog brata Igora i oca Veselina do 2019, kada je ubijen.

Klanovi su hijerarhijski organizovani- Ispod kumova su mafijaški kapetani regrutovani u oba klana iz barske, zagoričke grupe, navijačke ekipe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, ali i krugova aktivnih i bivših policajaca u Crnoj Gori i Srbiji.
Klanovi imaju velika financijska sredstva koja im pomažu u regrutiranju novih članova. U policijskih spisima je evidentirano više od 200 članova škaljarskog klana, a na tom popisu nalazi se i desetak žena - mahom supruge, kćerke, majke, sestre, djevojke, kume, prijateljice…

Procjene su da je "kavački klan" trenutni pobjednik, ali "škaljarce" i dalje nikako ne treba otpisati.

Ne samo bulevarska štampa, već i svi mediji (zbog veza klanova sa političarima i politikom) bavi se ovim klanovima.
Događa se da se u prikazima djelatnosti klanova i zamršenim odnosima između pripadnia klanova izgubi njihova osnovna zločinačka karakteristika. Da i ovdje to ne bi bio slučaj evo detalja likvidacije jedne od žrtava Nikole Stanišića, iz sudskih spisa:

”Okrivljeni V.V., J.S. i R.M. presreli su oštećenog, koji se kretao motorom i istom zadali najmanje jedan udarac metalnom šipkom u predjelu glave i oborili ga na zemlju…vezali konopom i zadali mu više udaraca po glavi i tijelu, nakon čega su ga smjestili u vozilo i krenuli prema Njegušima. Mučili su ga udarajući ga nogama u predjelu glave i sjedeći na njega”...
”Tako što su ga skidali golog, zadavali mu udarce kako bi od njega saznali za koga radi, gdje su štekovi i oružje pripadnika suprotstavljenih kriminalnih organizacija, nakon čega su tokom noći 2/3. 8. 2020. godine oštećenom kazali da će ga ubiti, te mu dozvolili da se pomoli i u trenutku dok se molio u istog ispalili više projektila iz vatrenog oružja i lišili ga života, nakon čega se okrivljeni J.S. i K.S. vraćaju”,
piše u spisima. Istražitelji su iz presretnute komunikacije utvrdili i da su osumnjičeni razmjenjivali fotografije mučenja Stanišića, a pomogle su im i poruke koje su razmijenili: ”Iz kojih se jasno vidi ko je presreo oštećenog, ko ga je udarao i ko ga je vezao. Da je izvršeno krivično djelo teško ubistvo na štetu S.N. utvrđuje se iz same komunikacije između prijavljenih, iz koje komunikacije se utvrđuje da su oštećenom napravili zasjedu u cilju lišenja života, te da su mu nakon toga nanijeli nepotrebne patnje i bol, a obzirom da iz poruka proizilazi da su izvršioci dobili uputstva da oštećenog biju, ispituju čitavu noć, kako bi od njega izvukli sve, uključujući štekove oružja suprotstavaljene kriminalne organizacije”.
izvor:https://n1info.ba/regija/objavljeni-svirepi-detalji-kako-je-kavacki-klan-likvidirao-podgorcanina/

Logo kriminal Montenegro