Kwon Do-Hyung poznatiji kao Do Kwon

CG kriminal
rss
FB

Kwon Do-Hyung poznatiji kao Do Kwon

Do Kwon je južnokorejski državljanin, suosnivač i izvršni direktor singapurskog Terraform Labsa, matične firme srušenog stablecoina TerraUSD i kriptovalute Luna.
Stablecoin je kriptovaluta koja svoju vlastitu tržišnu vrijednost veže za vanjsku “stabilnu” rezervnu imovinu poput zlata ili neke "stvarne" i stabilne valute npr. američkog dolara. Stvoren je kao vrsta kriptovalute koja je trebala zaštiti investitora od velikih promjena koje se događaju na tržištu. Kombinacija stabilnosti koju nude tradicionalne valute i fleksibilnost digitalne imovine je postala vrlo popularna ideja među investitorima. To pokazuje i tržišna kapitalizacija svih stablecoina koja je dostigla vrijednost od oko 180 mlrd $. Do Kwon, osnivač terre, ismijavao je sve koji su predviđali propast njegova algoritamskog stablecoina.
Kwon je radio i na raznim blockchain projektima, uključujući Mirror, Prism, Astroport i Anchor.
Sstablecoina UST (terraUSD) je bio vezan za američki dolar odnosom 1:1.

TerraUSD i Luna propali su u maju 2022., izbrisavši gotovo 45 milijardi dolara tržišne kapitalizacije u samo jednoj nedelji uzrokujući stotine milijardi gubitaka na većem kripto tržištu.
Od tada traju pokušaji da razjasni uloga Kwona u kolapsu Terra i globalnom poremećaju u svijetu kriptovaluta.
Nakon pada sestrinskih valuta Luna i TerraUSD Terraform Labs počeo je trgovati novom kriptovalutom pod nazivom Luna 2.0 u junu 2022. Međutim, izdanje Lune 2.0, koja se sada zove LUNA na platformama za trgovanje, nije dobro prihvaćeno.

U septembru 2022., na Visokom sudu Singapura pokrenuta je grupna tužba od 56,9 miliona dolara protiv Kwona, Terraform Labsa, Nikolaosa Alexandrosa Platiasa i garde fondacije Luna.

U februaru 2023. godine, američki finansijski regulatori optužili su Do Kwona i TerraForm Labs za "organizovanje prevare s vrijednosnim papirima kripto imovine u vrijednosti od više milijardi dolara".

Do Kwon je uhapšen na podgoričkom aerodromu 23. marta 2023. zbog falsifikovanja putne isprave. On i Joon Hon Chang su prilikom pasoške kontrole na privatnom letu za Dubai upotrijebili falsifikovane pasoše Kostarike.
Tom prilikom kod njih su nađene i oduzete lažne putne isprave Kostarike, Koreje i Belgije.

Po nalogu Tužilaštva oduzeta su im 3 lap topa i 5 mobilnih telefona. Osnovni sud u Podgorici im je odredio pritvor zbog opasnosti od bjekstva, jer su kako je navedeno "strani državljani sa adresom prebivališta u Singapuru, te da im se ne može nesumljivo utvrditi identitet".
Nakon hapšenja Do Kwona i Hon Changa, oni su osumnjičeni za falsifikovanje isprava zbog čega im je Osnovni sud u Podgorici odredio pritvor.

Crnogorska saga o "Kralju kriptovalute"

Ilustracija Slučaj Do Kvona... sa vremenskim dijagramom preuzeto sa:
https://www.slobodnaevropa.org/a/kralj-kriptovaluta-i-izbori/32450772.html

Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države traže da im Crna Gora izruči Hyeong Do Kwona. SAD i Južna Koreja su tražile i računare zaplijenjene od Do Kvona i Hon Changa.

Kwon je uhapšen u Crnoj Gori dok je pokušavao otputovati u Dubai koristeći krivotvorene dokumente. Crna Gora je bila samo tranzitna tačka ovog kontroverznog biznismena, ne postoje dokazi da je imao namjeru da u njoj boravi.

ALI... Na pitanja Radija Slobodna Evropa kako je i u koju svrhu Do Kwon ušao u Crnu Goru, ko mu je pomogao i kuda se kretao, ministar pravde Crne Gore Marko Kovač je odgovorio da je riječ o operativnim podacima.
"Mi ih sada nemamo. Moguće da će ta pitanja biti tretirana prilikom vođenja krivičnog postupka pred Osnovnim sudom u Podgorici", rekao je Kovač.

PLUS...
Zanimljiva je visina pologa za puštanje da se brani sa slobode.
Naoko velikih 400.000 Evra kad se uporedi sa svotom za koju je optužen je oko 4 hiljade puta manja.
Ako bi htjeli da se igramo: Polog kao garancija je ekvivalentan pologu od 25 Evra za čovjeka koji raspolaže imovinom od 100.000 Evra.

Logo kriminal Montenegro