10 najvećih Bogova, mitova i legendi prevare po izboru ekipe koja je uredila ovaj sajt 

1. Hermes

Prije nego što je progovorio pokrao rođenog brata, a pomažući ocu izazvao Trojanski rat. Zeus nije htio da se miješa pa je jabuku razdora dao ovom svom sinu, a ovaj princu i pastiru Parisu, koji je odlučio ko je najljepša, i onda je otpočela gungula oko Troje o kojoj se do dan danas priča i piše. 

Zevsov sin je glasnik bogova, zaštitnik putnika, trgovaca lopova i varalica! 

... istog dana je naučio i da govori i da laže ...

Kako se Hermes dočepao Olimpa.... ko je izmislio ucjenu?

Kako se sakriti od svevidećeg oka, dosada kao oružje koje je ubilo Argusa.

Koliko su boginje sujetne i ima li tu ikakve pomoći i lukavstva, jer Hremesovo nije dovoljno.

  ... vidi više o Hermesu

Hermes

2. Loki

Nagovorio slijepog da ubije brata. Zbog Lokijeve šale srušio se cijeli božanski svijet, a zauvjek ostalo  pitanje Kako se i može li se zlo preokrenuti na dobro?

 

Loki je poznat kao bog šale i spletki. U Nordijskoj mitologiji.poznat je kao Lopt i Hvedrung, zapravo nije bog, iako živi s njima u Asgardu.  

Kako je Loki postao majka i kakva je legenda o Sifinoj kosi?

Loki je prevario Ledenog džina tako što je njegovom radniku - pastuhu podmetnuo kobilu. Miriše li išta tako?

...  vidi više o Lokiju

3.Sveti Nikola i Krampus

Dio priče o Božiću najmiliji djeci koji pristaju na njihove prevare dok ne odrastu. 

Sveti Nikola je je jedan od najomiljenijih.svetaca kod svih hrišćana, mada je u legendi o njemu zadržano i ponešto od paganskih vjerovanja.

 - Kod Srba je to jedna od najšešćih krsnih slava.

 - Kod Rusa je priznat kao svetac zaštitnik cijele Rusije.

 - Kod katolika je ostao jedan rijetkih koga drugi Vatikanski koncil nije izbrisao sa spiska liturgije, a da su živijeli prije 1.000 godine.

 - Kod Nijemaca i Austrijanaca je popularan u paru sa svojim pandanom i antipodom Krampusom. 
Zaštitnik je djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, trgovaca, putnika, uopšte svih slabih i nezaštićenih nevoljnika, pa tako i zatvorenika.

Prevarantima treba zaštitnik...  vidi više o sv. Nikoli

sv. Nikolaus

4. Orson Vels (Orson Welles)

   Hem je naš, hem je najveći. (?!) Kako naš?

Rat svjetova drama o invazija svemiraca. Još uvijek neprevaziđena  medijska podvala... Zašto ne treba prekidati operu?

vidi više o Orsonu i medijskoj histeriji

5. Ostap Bender

Najomiljeniji hohštapler socijalizma:

"Zapamti mladiću: Gdjegod postoji zemlja koja štampa novac, uvijek postoje ljudi koji ga imaju mnogo". 

Ne da je genijalan već kako sam kaže kongenijalan.

Veliki kombinator Novog ekonomskog poretka.

"Ideje naše novac Vaš": 

6. Dobri vojak Švejk

Za one koji se dosad nisu sreli sa ovim dobrodušnim simulantom i šaljivdžijom, nudimo dva poglavlja iz neprolaznih avantura. Simpatični simulant koji se samo površnim može učiniti glupim. 

...  vidi više o DOBRODUŠNOM PREVARANTU dva poglavlja genijalnog romana

vojak Švejk

7.Sir Oliver i Superhik

Propali plemić koji krade sa stilom i razočarani smetljar, koji krade od siromašnih da bi dao bogatim, legende stripa i sedamdesetih.

Za one koji nikad nisu čitali ovaj strip nudimo jednu epizodu, tehnički lošu, ali dovoljno dobru, da se shvati strategija ova dva superheroja.

sir Oliver & Superhik

8. David Štrbac

Kao i kod Švejka možda nekog zavara svojom iskrenošću.

Za one koji se dosad nisu sreli sa ovim šaljivdžijom, nudimo kompletnu jednočinku ove satire. Možda nije svjetski, ali je naš, balkanski opor i otrovan.      Bolan, bolan, ja bi krvi svoje, iako je snažna i otrovna ko zmijski ujed, utočio našoj premilostivoj Zemljanoj vladi... 

...  vidi više o lukavom bosanskom seljaku   kompletna drama Jazavac pred sudom

9. prevare na Internetu

Moderna vremena    Cyber kriminal legenda o Kevinu Mitniku i drugovima.  Internetom kruže urbane legende o velikim prevarama, a najpoznatija je o Kevinu Mitniku. Od traženog kriminalca do saradnika FBI-aja.

vidi više -preuzeto iz knjige Računarski Sveznadar

 

potjernica

10. korporativne prevare, bez lica i junaka

Moderni mafijaši su dio globalne mreže kapitala. Posluju po načelima korporativnog upravljanja. To što su bez lica ne znači da u manje krvavi nego oni ranije.

Pablo Eskobar (El patron del mal - Gospodar zla; zapamćen kao najmoćniji i najbogatiji kriminalac, pogledaj Crni fondovi CIA-e i narkomafija) Smatra prvim kriminalcem koji je koristio principe korporativnog poslovanja u poslovima mafije, a kako to izgleda proanalizirajte u članku Global Drug Mafia and the Banks.

Vatikanska banka je obavijena velom tajne i niko ne raspolaže stvarnim činjenicama šta sve Vatikanska banka drži u svom vlasništvu, kakvo je njeno finansijsko stanje, koje su joj aktivnosti. Sve to je potpuno tajno i poznato je samo papi i kardinalskoj komisiji koja ju nadzire i tek 2013 prvi put je dijelom prezentovano javnosti.. Dio priče o banci je mistriozna saga o božijem bankaru i masonu Robertu Kalviju koji je osamdesetih rukovodio ovom bankom  i koristio mrežu ofšor banaka i kompanija da iznosi novac iz Italije, da naduva cijeene akcija i da osigurava velike zajmove bez pravog pokrića

Broker Žerom Kerviel proglašen je krvim za prevaru, povredu povjerenja i neovlašćeno korišćenje kompjutera u prikrivanju uplata vrijednih više od 50 milijardi evra u periodu od kraja 2007. i početka 2008. godine. Branio se tvrdnjom da je banka Sosiete Ženeral (Societe General) tolerisla njegove riskntne poteze dok je donosio profit. Advokat odbrane je rekao sud je presudio da banka nije odgovorna ni za šta, uključujući ni to što je omogućila da se kreira sistem koji je omogućio to što se dogodilo.Kerviel je osuđen je na tri godine zarvora (opa, i neki džepari su dobijali više) i naređeno mu je da vrati Sosiete Ženeral nevjerovatnih 4,9 milijardie evra. Sama banka je kažnjena je sa četiri miliona eura od strane francuskih regulatora.

Moderna etika biznisa bazirana je na "Kreativnom računovodstvu”, sa objavljivanjem netačnih, napuhanih poslovnih rezultata. Nabrojaćemo neke od velikih korupcijskih skandala kao što su Enron (šteta: 74 milijarde dolara), WorldCom (šteta: 107 milijardi dolara ), Tyco International (šteta 2, 92 milijardi $), Libor (šteta: 9 milijardi $) i ...
Milijarde koje ovdje obrću, trebalo bi da znače da oni ustvari ne postoje.. Ovdje nema vidi više, i ovo je prviše.

Novac bez lica i pokrića

Od CIA i KGB do Vatikana

 

Pogledajte portal Brak i prevare