Nova godina i okolina

 

 

 

 

 

Sve je stvar doživljaja. Pa i Nova godina.

A u svijetu prevara sve je mnogo lakše ako su tu djeca. I roditelji... jer oni žele samo najbolje svojoj djeci. Pa nerijetko skupa podjetinje. 

Što se tiče novogodišnjih legendi jednim djelom smo ih obradili kod svetog Nikole -vidi Top 10-, a ovdje ćemo samo da damo nekoliko prigodnih natuknica uz trenutno aktuelne praznike

Najčuvenija novogodišnja priredba - bečki novogodišnji koncert - Das Neujahrskonzert der Wiener Philharmoniker- svoju tradiciju započeo je 31.12.1939. godine. Svi koji znaju išta o istoriji neka se zamisle, a ostali mogu da i dalje uživaju u veselim polkama i valcerima bečkih dječaka: Prosit Neujahr!

A što se tiče Djeda Mraza. Opšte je poznato da je Djed Mraz marketinško čedo koka kole.

Svoj izgled je dobio tek 1931. kad je kompanija "Koka- Kola" zaposlila umjetnika Hudona Sanbloma da nacrta Djeda Mraza za novogodišnju kampanju. Kao uzor mu je poslužio penzionisani putujući prodavac koka-kole, kome je obukao crveni mantil sa bijelim krznom, jer su to tradicionalne boje ove kompanije. Tako stilizovan "novi" Djeda Mraz, prvi put se pojavio u časopisu "Sandej ivning post". Sve do 1966. godine, Sanblom je stalno razvijao nove likove i scenarije za "koka-kolu", pa samim tim i za Djeda Mraza.kreirao je najmanje jednog radosnog djedicu za novogodišnju marketinšku kampanju. Ho, ho, hooo...

Djeca iz svih krajeva svijeta slala su pisma Djeda Mrazu u Finsku, Norvešku, Švedsku, Kanadu, čak i Eskimima na Grenlandu, ali nikada nisu dobijala odgovor. Onda je finska pošta otvorila malu ispostavu na polarnom krugu, a učenice koje su tu radile počele su da odgovaraju na pisma upućena Djeda Mrazu. Djeda Mraz je od 1985. do danas primio 11,1 milion pisama. Legenda je rođena, a Finska je postala jedina prava postojbina Djeda Mraza. U danima pred Božić na aerodrom Djeda Mraza sleti i po 400 čarter aviona sa 70.000 posjetilaca. Oni dolaze iz svih krajeva svijeta da bi vidjeli Djeda Mraza i razgovarali s njim. 

Turistička industrija zvana Djed Mraz obezbjeđuje danas posao stotinama Laponaca i ostvaruje godišnji profit od 500 miliona evra.

 

Kad se vara nek se vara: Pogledaj reklamu iz 1920. i 1931.  pa sam odluči koji je Djed Mraz prvi.

vidi više o svetom Nikoli