Pogledaj Top ten prevara svih vremena po izboru mT

Izgubljena bitka Santa Clausa ili Djeda Mraza

 

Kratki kurs iz globalizacije i korporativnog marketinga

 

Lik Santa Clausa ili Djeda Mraza poistovjetio se sa slavljenjem Božića, a Božić je jedan od najkomercijalnijih praznika uopšte.

Na startnu portala prevare

 

nastanak djeda Mraza

Thomas Nast nacrtao je Djeda Mraza u ilustraciji 3.01.1863, za izdanje novina Harper's Weekly. To je prvi prikaz današnjeg izgleda djeda mraza. 
Moderna priča o djedu nastala je pak nakon publikacije pjesme "A Visit From St. Nicholas" (poznatiju kao "The Night Before Christmas"), u kojoj se prvi put spominju njegovi sobovi (Rudolph, Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder, I Blitzen) koji vuku saonice noć uoči Božića.. 

 

bozicna rasprodaja ili?

Boje njegova kostima se mijenjala, dok crvena nije popularizirana nakon što se pojavio u takvome na božićnoj čestitki i u dječjoj knjizi L. Frank Bauma Život I avanture Djeda Mraza, 1902.

Godine 1931. Coca Cola je slaveći 35 godišnjicu svog popularnog napitka iskoristila lik Santa Clausa u reklamne svrhe. Popularizirala ga je i etablirala kao ikonu suvremenoga potrošačkog društva.

Postigavši golem komercijalni uspjeh, pedesetih godina prošlog stoljeća izvezen je u gotovo sve zemlje svijeta gdje se s vremenom uspješno udomaćio.

 

 Sta pije sveti Nikola

Djeda Mraz kao reklamni agent Coca Cole

Masovna histerija kupovanja svega i svačega, s prepunim izlozima iz kojih se smiješi dobroćudno lice veselog djedice s vrećom prepunom darova, potiče našu potrošačku maštu s jedinim ciljem kupiti još. Na tom nemilosrdnom civilizacijskom putu prema blagostanju i želji da imamo i više nego što nam je potrebno, jedna ideja o milosrđu, ljubavi i darivanju onih koji nemaju, začeta još u srednjem vijeku, nepovratno se izgubila.

Duh pomaganja i darivanja siromašnih, koji je bio smisao i životno opredjeljenje svetog Nikole, pretvoren je u potrošački praznik kojemu je cilj kupovanje.

 

Ateisti, vjernici, ili nevjernici, hiperpotrošači, ili  antiglobalisti, skeptici i ostali.

 

Iz različitih razloga posljednjih godina se javljaju protivnici djeda Mraza.

U nešto manjem broju javljaju se i branitelji Djeda Mraza.

Javljaju se i zagovornici da je samo pravi sveti Nikola.

Postoje i zagovornioci da je jedino pravi Božić Bata.

 

Birajte sami.

Ljudi vole poklone i pristaju na prevare.

Prevare team & miroslav Mihaljišin

Prodaje se i kupuje se stil života, a tradicija je samo osnov za profit