Autor: Reuters, Bloomberg

Prevara u režiji teksaškog milijardera 

Povratak na ProblemiPovratak na Startni Kriza   

Alan Stenford

 

Ovaj članak prikazuje model na kojem veliki igrači izvode prevare na berzi.

Zanimljivo je da se ne mjenjaju pravila, već tek ponekad ovako veliki igrač ode u zatvor, ostavljajući drugim prostor za igru.

Portret prevaranta i prevara vijeka

VAŠINGTON - Teksaški milijarder Alan Stenford (58) i dvoje njegovih bliskih saradnika optuženi su za masovnu prevaru tešku više od osam milijardi dolara.

Američka federalna Komisija za hartije od vrednosti i tržište (SEC) je potvrdila da je pokrenut sudski postupak protriv Stenforda, finansijskog direktora Stanford International Bank (SIB) Džejmsa Dejvisa i investicionog direktora “Stanford Financial Group” (SFG) Lore Pendergest-Holm.

Imovina finanijskih kompanija SIB, SFG i "Standard Group Company", koje su vlasništvo osumnjičenog milijardera i novac koji se nalazi na ličnim računima svih osumnjičenih za učešće u prevari su zamrznuti.

Osumnjičeni Alan Stenford ima dvojno državljanstvo jer, osim američkog, poseduje i pasoš Antige i Barbadosa, gde je i sedište njegove banke.

U toj malenoj ostrvskoj državi Stenford je pre nekoliko godina dobio zvanje viteza, zbog zasluga u razvoju zemlje i prisnih odnosa sa njenim čelnicima.

Stenford, strastveni ljubitelj kriketa, na poslednjoj globalnoj listi bogataša američkog časopisa "Forbes" zauzeo je 605. mesto, sa procenjenom imovinom od dve milijarde dolara.

 

 "Stenford je zajedno sa svojim prijateljima i rođacima organizovao prevarantsku šemu, zasnovanu na lažnim obećanjima i falsifikovanim podacima o isplativosti ivesticija", izjavila je načelnica odeljenja SEC za kontrolu poslovanja kompanija Linda Četmen Tomsen.

SIB je, prema navodima optužnice koju je SEC predala sudu u Dalasu, radeći pomoću mreže svojih poslovnih posrednika prodala hartije od vrednosti nazvane sertifikati depozita u vrednosti oko osam milijardi dolara. Rukovodioci banke obećavali su svojim ulagačima veoma visoke prihode koji je trebalo da uslede kao rezultat navodno "jedinstvene poslovne strategije".

Pošto je prethodno otkrivena još veća prevara teška 50 milijardi dolara, u vidu piramide koju je stvorio bivši direktor berze američkih visokotehnoloških kompanija Nasdaq Bernard Medof, SIB je pokušala da umri svoje klijente, dostavivši im u decembru falš izveštaj u kome se tvrdilo da SIB nema nikakve, direktne ili indirektne, poslovne veze sa Medofovom prevarantskom piramidalnom strukturom. SEC je tu informaciju proglasio lažnom.

Stenford je prevaratnsku šemu napravio sa uskom grupom poverljivih osoba, koje je objedinio prncip međusobnog poverenja, a ne stručnih kvaliteta. Takav zaključak potvrđuje i činjenica da su investicijama SIB-a neposredno rukovodili lično Stenford, njegov prijatelj Dejvis i Pendergest-Holtova, koja nije imala nikakvo prethodno iskustvo u takvom radu, ali čak i vremešni otac vlasnika piramidalne banke i jedna osoba koja se ranije bavila proizvodnjom mesa i prodajom automobila.

SIB, koja je poslovala u više od 100 zemalja širom sveta, još 6. februara uvela je dvomesečni moratorijum na prevremeno uzimanje depozita, jer nije imala dovoljno novca da zadovolji zahteve svojih investitora.

Veze s političarima

SIB je vodila računa i o odnosima sa najvišim predstavncima vlasti u SAD, ali je uložila vrlo skromne priloge u predsedničku kampanju Baraka Obame i Džona Mekejna, donacijama u vrednosti od svega 4.600 i 2.300 dolara. Finansirala je, takođe, održavanje seminara koji svake četiri godine organizuje američki neprofitni Nacionalni demokratski institut, a na poslednjem od takvih skupova su učestvovali bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt, predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi i mnogi drugi istaknuti zvaničnici.

 

Povratak na Krizu