Najstariji antiprevarantski sajt na Balkanu i šire. Edukacijom protiv prevara

Start portala

Odobreno vam je!

Kredit Pošalju vam mail u kojem tvrde da ste kreditno sposobni za bankovnu pozajmicu, ili dobar limit na kreditnoj kartici; samo kod potpisivanja dokumenata za karticu morate uplatiti mali iznos za troškove. Nude vam mogućnost objedinjavanja svih vaših katzica i kredita samo da pređete kod njih. Odgoda i niske kamatne stope...
Sve što trebate je da on-line potvrdite i pristanete na uplatu minimalne svote.
Naoko jednako providna kao nigerijska, ova je prevara je začuđujuće uspješna, posebno među ljudima koji su u finansijskim problemima.

Kako to izbjeći?

Jednostavno prvo provjerite da li uopšte postoji ta firma (banka) koja vam nudi kredit.
Banke i kreditne institucije koje se izdaju kreditne kartice zaista naplaćuju godišnju članarinu za kreditne kartice, ali nikad na ovaj način. Akreditirane banke ne provjeravaju vašu kreditnu sposobnost prije nego zatražite kredit. (Provjera noniteta se vrši tek kad ispostavite zahtjev za kredit.) Obavezno provjerite proceduru akreditacije na zvaničnom sajtu banke.
Ako bi pročitali sitna slova dodatno bi se začudili: troškovi obrade se povećavaju svakog mjeseca, a vi ste na to pristali.
Ustvari ček koji ste uplatili i nije za kredit i kreditnu karticu, već za savjetodavne usluge koje će vam omogućiti da dođete do kredita i kreditne kartice. A ako ne raskinete ugovor, znači da ste zadovoljni i idući mjesec ćete platiti još više...
Bilo bi zabavno da nije skupo i da žrtve nisu najčešće peitisnute finansijskim, a često i težim problemima.
Provjerite ima li taj koji oglašava te usluge na raznim mrežnim stranicama (pa i na ovoj) i društvenim mrežama (pa i putem oglasa na banderama i autobuskim stanicama) mogućnost legalnog obavljanja kreditnih usluga.
Ako je teško pronaći a pogotovo ako ne postoji u registru Ministarstva financija i nije licenciran – bježite.
navak blento

Varijacije

Lutrija: Čestitamo

Dobili ste na lutriji! Osim što niste. Lažni mailovi stižu iznenada iz izmišljenih međunarodnih kompanija za igre na sreću i tvrde da morate poslati samo mali iznos za troškove obrade ili konaktirati nekoga ko će vam organizovati isplatu.
Šta uraditi: Ne treba objašnjavati da sigurno niste dobili na igrama na sreću ako ih niste igrali. Kad dobijete na lutriji, vi se javljate njima, ne traže oni vas.

Lažna uplata: Imate dobiti razliku i to poveliku

Prodavali ste nešto na internetu i javljaju vam da je osoba koja je izlicitirala najbolju cijenu uplatila više nego što je trebala. Pošalju ček na kojem se vidi iznos i molbe da vratite razliku. Ali ček je lažan i nakon što pošaljete novac, moraćete pokriti i iznos na čeku.
Šta uraditi: Nikad ne prihvatajte iznose veće od cijene po kojoj prodajete na internetu i birate sigurne načine online plaćanja.

Faceboook i “Facebook Millionaire” trik

F FB
S Facebookom radite samo ono za što je namjenjen!
Velika je vjerovatnoća da ste u posljednje vrijeme na mail dobili ponudu u kojoj se tvrdi da je Facebook lansirao novi program preko kojega korisnici mogu zarađivat i to mnogo, a da ne rade ništa. Riječ o lažnoj poruci. Link vas vodi na lažnu Facebook stranicu na kojoj prevaranti traže uplatu 4 dolara za “Facebook Millionaire”. Sitnim slovima na disrektnom mjestu piše da će vam kreditnu karticu teretiti sa 94 dolara mjesečno za dalji pristup programu.
Šta uraditi?
Kao i u slučejevima drugih mamaca suzdržite se od otvaranja linka, ne dajte brojeve kartica i, ako vam se da, prijavite prevaru Facebooku.
mojTim se zahvaljuje posjetiocima portala Prevare, naročito onim koji su svojim pismima i predlozima obogatili njegov sadržaj.
Pozivamo Vas da nam se javite i opišete prevaru koja Vam se čini interesantnom i aktuelnom da ne kažem novom.
Nadamo se da kreiramo i nudimo interesantan sadržaj i nudimo Vam da se reklamirate na našem Internet prostoru.

Edukacijom protiv prevara


Last update septembar 2019.