PrevareLogo 

Ozonske rupe u poslovnom moralu

Ni Nijemci nisu što su  bili

Kako je prevarena američka Agencija za zaštitu okoline (EPA)?

Korišten je softverski trik u kompjuterima dizel automobila VW, kojim se izbjegava test izduvnih gasova, nalazi se u "ukupno oko 11 miliona vozila u svetu" s motorima tipa EA-189, priznao je VW.

Volkswagen i Audi u SAD varali na testu emisije zagađenja. "Naša kompanija je bila nepoštena", priznao je generalni direktor VW za Ameriku, Mihael Horn.

Zagađenje autoVolkswagen je pristao na sudsku nagodbu prema kjoj će potrošiti do 10,033 milijardi dolara na otkup vozila i kompenzaciju vlasnicima te još 4,7 milijardi na programe smanjenja emisije štetnih izduvnih gasova i na projekte čistih vozila. Riječ je o najvećoj nagodbi koja je ikad postignuta s proizvođačem automobila optuženim za zloupotrebe. Rješenje postignuto u SAD-u odnosi se na 2.0 litarske dizelske modele Beetle, Golf, Jettu, Passat i Audi A3 proizvedene između 2009. i 2015. Prema sporazumu Volkswagen mora popraviti ili otkupiti 85 posto od 475.00 vozila do juna 2019., ili mu prijete dodatni troškovi. Volkswagen još čekaju i milijarde dolara troškova za 85.000 vozila s 3.0 litarskim motorima, kao i kazne ministarstva pravosuđa za kršenje zakona o čistoj okolini.
Sporna vozila emituju do 40 puta veći nivo zagađenja od dopuštenog.Vlasnici dizelskih vozila u koja je VW ugradio softver-varalicu na eko-testovima osim vrijednosti svojega vozila od prije skandala primiće i između 5100 i 10.000 dolara dodatne kompenzacije. 

Pogledaj članak Blica Oštećeno 11 miliona vozila ŠIROM SVETA

Pročtajte i šta kaže "žrtveni jarac" Martin Winterkorn smjenjeni generalni direktor VW čovjek sa godišnjom platom od 15 miliona Evra: Nisam znao:

Ich weiß nichts 'I would have stopped' the cheating but 'I wasn't informed'

Zanimljivo.

Kad god im se dokaže da su nešto pogrešno uradili Nijemci nisu znali da se to događa: Ich weiß nichts.

Automafija ili uspješni industrijalci? 

U stilu Ostapa Bendera ni to im nije dovoljno:  Ideje naše novac Vaš: optužene njemačke kompanije, osim BMW-a, priznale su međusobno dogovaranje pred nadležnim istražnim tijelima Njemačke i Evropske komisije.

Pogledaj komentar  Novog lista na osnovu članka u Spiegelu

 Daimler, Volkswagen, Audi, BMW i Porsche industrijski uzori ili kriminalni kartel?

 

 

Njemački uporni sve dosadašnje kazne im nisu bile dovoljne: U ljeto i jesen 2018 Volksvagen i Audi su ponovo drasrično kažnjeni.

U septembru 2018 njemačke vlasti kaznile su Audi s 800 miliona evra zbog prodaje dizel-vozila s prekomernim emisijama izduvnih gasova.

Audi je kažnjen jer je zanemario svoju obavezu nadzora u prodaji automobila s motorima koje je napravila ta kompanija i njena partnerska grupa Folksvagen (Volkswagen) koji nisu poštovali ograničenja.
Slučaj se tiče oko 4,9 miliona vozila koje je Audi prodao u Evropi, SAD i na drugim tržištima između 2004. i 2018. godine.

...Nastaviće se?

DOKLE?

Dok se isplati!

 

 

 


mojTim copiright 2006-2018