Polovno i povoljno

 

Jeftin automobil preko Internet oglasa

Nazad na start sajta prevare

BMW za 5000 Eura

-lijepo i nema nigdje-

 

Znate kako kažu u filmu "Ko to tamo peva": "Ma Nemac je to..." Mi kažemo čuvaje se i njih.

Pogotvo kad nazovete broj njemačkih oglasa i javi Vam se prodavac na našem (nekom od naših) jezika. 

U posljednje vrijeme na njemačkim sajtovima (mobile.de, autoscout24) namjenjenim prodaji automobila pojavili su se oglašivači koji nude automobile namjenjene kupcima na našim prostorima. 

Popularni sajtovi za prodaju automobila

Zahvaljujući ugledu koji  njemački automobili i prodavci imaju za ovu vrstu oglasa postojao je i postoji velik intres.

Prevaranti su u cijelu igru uložili dosta znanja, vremena i novca. Prvi korak je postavljanje oglasa za 2-3 godine star automobil. Riječ je o popularnim i opremljenim modelima s niskom kilometražom, servisnom knjižicom, uglavnom jako dobro očuvanim primjercima. 

I tu ništa nije sporno, dešava se da se i takvi automobili prodaju.

Ali cijena takvih automobila gotovo uvijek je smiješno niska, te u pravilu iznosi svega 30-40% stvarne vrijednosti automobila. Cijena je signal za uzbunu.

Evo jednog primjera koji pojašnjava kako teče prevara:

Audi A4 Avant 2.0 TDI iz 2006. prodaje se za 8000 EUR-a, iako mu tržišna vrijednost premašuje 30.000 EUR-a. Iza oglasa na Internet oglasniku mobile.de stoji izvjesna Katrin Huper koja je odselila u V. Britaniju i nastoji brzo prodati automobil. 

Prodavač traži 4000 EUR-a da vam uopšte dođe pokazati automobil. 
Već pri prvom kontaktu sa prodavačem/icom on vam objašnjava zašto je automobil tako jeftin i u pravilu uvijek „prodaje“ istu priču: on/ona morao se odseliti u Veliku Britaniju i ne može voziti automobil sa volanom na lijevoj strani. On je pokušao/la prodati automobil u V. Britaniji, ali bez uspjeha, pa ga sada želi hitno prodati po niskoj cijeni. 

Postoji nekoliko opcija ove priče zašto se moraju brzo riješiti automobila,  priča o bolesnom bratu, o iznajmljenom stanu koji moraju plaćati dok ne prodaju automobil, o pristigloj rati hipotekarnog kredita... 
Vi prodavača/icu pitate gdje se automobil može pogledati, a on govori kako je već nekoliko puta putovao u zemlju gdje se nalazi automobil a kupac se nije pojavio, te sada predlaže svoju, navodno „100 posto“ sigurnu opciju. Traži uplatu novca za automobil na račun špediterske firme koja će potom automobil dopremiti u Vašu zemlju, te nakon što vi pregledate automobil i potvrdite kupovinu, novac će prebaciti prodavcu. Zvuči idilično, zar ne? Jedini je problem što firma za špediciju ne postoji a Vi novac uplaćujete direktno na tekući račun prevaranata. 

Postoji i varijacija ovog primjera

Prodavač zahtijeva da uplatite pola iznosa Western Unionom na vaše ime i adresu koju vam on kaže (u pravilu, adresu iz grada gdje se nalazi automobil). Dogovorite se da njemu pošaljete potvrdu o uplati, pa ćete po pregledu auta, zajedno otići do najbližeg Western Uniona i podignutim novcem isplatiti auto. Ovo je već prefinjen psihološki trik. Novac navodno uplaćujete na račun Western Uniona samo zbog ozbiljnosti i ostavljena Vam je mogućnost da stopirate transakciju, ako ste nezadovoljni stanjem automobila. Međutim račun koji je navodno samo transakcioni (u što će Vas pokušati uvjeriti nekakvim dokumentima) je ustvari privatni. Prevaranti podižu vaš novac prije nego Vi krenete na put i gase račun.

Sve ukazuje da je ovo jedna varijanta nigerijske šeme vidi. Ako ste uplatili novac i akontaciju možete samo da kukate. Šanse da vidite Vaš automobil gotovo da i ne postoje.

Ustvari postoje, ali tad ćete dobiti ukraden automobil, pa je velika šansa da Vas kanije policija uhvati i optuži kao saučesnika. 

Naime lopovi će  Vam isporučiti automobil sa falsifikovanom dokumentacijom. Sistemi zaštite i osiguranja, pogotovo skupljih modela automobila su takvi a su male šanse da ostanete neprimjećeni već pri pokušaju registracije.

Znači preporuka da nikakav avans ne uplaćujete prije nego što dobijete automobil i papire nije uvijek dovoljna. Ukoliko kupujete automobil od nepoznatog kupca novac bi trebali dati tek nakon provjere papira kod agencije za registraciju (MUP-a).

Znači 

1. isporuka automobila

2.provjera papira

3. isplata

Brzina zbog koje prodavc ne pristaje na provjeru je dovoljan razlog da budete sigurni da nešto nije u redu.

Mali oglasi su sami po sebi prilika za prevarante.

Oglašivač se najčešće zaštiti čuvenom frazom Ne odgovaramo za tačnost podataka u oglasima.

Na Vama je da procjenite da li su ponuđeni podaci tačni ili predstavljaju zamku. Cijena koja odstupa za više od 30% od carinske tarife je razlog da oglas ne uzimate u razmatranje.

Ako ne možete ili ne znate, doći do važećih carinskih tarifa nemojte ni pokušavati kupiti automobil preko oglasa. To nije posao za Vas.