Vaše djete je doživjelo nesreću

 

Gnusna prevara od koje će vam se dići kosa na glavi.

 

 

 

Prevare mobilnim telefonom 

Prevara počinje tako što vam se pošalje SMS u kom se kaže: vaše djete je nastradlo u saobraćajnoj nesreći i treba da pozovete broj telefona sa ekrana da biste dobili više informacija.

Bez razmišljanja pozivate broj i osoba sa druge strane brižno razgovara sa vama. Vi pokušavate da saznate šta se desilo  i razgovor traje. Ljubazna operaterka pokušava da sazna zašto ste zvali, prebira po papirima, traži dežurnog ljekara, zatim poziva nekog saradnika, i nakon petnaestak minuta saznajete da se ne radi o vašem djetetu, nego o osobi koja ima slično ime i prezime.

Vi odahnete i spustite slušalicu.

To je momenat kad možete reagovati; trebali bi provjeriti kredit na mobitelu, ili cijenu razgovora. No Vama vjerovatno nije do toga, sretni ste što je Vaše djete izbjeglo nesreću. Tek kad dobijete račun na kraju mjeseca, vidjećete da ste žrtva prevare. Bićete bjesni i uzaludno proklinjati prevarante, koji svaki ovakav poziv naplate po 50 KM minimalno.

Analiza ove prevare pokazuje koliko su njeni korjeni stari, samo je tehnologija nova. Osnov prevare je strah i ljubav.

Prevarant na distanci i sigurnom, izaziva strah i paniku i koristi očekivano neracionalnu reakciju. Nemojte dopustiti da se ova prevara širi i prijavite je MUP-u. Prevarant koji koristi Vašu roditeljsku brigu zaslužuje kaznu.