Hakeri i prvi april

Kao i inače prevara djeluje kao zabavna podvala kad se desi drugom.

U slučaju da se desi Vama vjerovatno će biti manje zabavna.

 


Priča se da nam hakeri spremaju neslanu šalu za 1. april – novu verziju crva Conficker.

Zloćudni programčić koji se prvi puta pojavio na Mreži 2008. godine zaraziši devet milion računara, vraća se moćniji nego ikada.
Započela je intenzivna borba protiv crva poznatog kao Conficker C i njegovih mogućih posljedica.

U nju su uključeni predstavnici vodećih informatičkih kompanija i, naravno, Microsoft – gigant čiji su operativni sistemi i programi oduvijek omiljena meta napada virusotvoraca.

Svi upozoravaju korisnike računara da više nego ikada obrate pažnju na njihovu zaštitu. Potrebno je instalirati najnovije zakrpe za Windowse. Ne zaboravite nadograditi antivirusne programe i provjeriti jesu li oni uopšte aktivni, ili nametnik već ruje po vašem računaru.
Sjetimo se prve verzije Confickera. Raširio se na milione računara, među ostalima na računare britanskog Ministarstva obrane. Cilj mu je bilo izmamiti od korisnika novce za lažne antivirusne programe. Tada je borba protiv crva bila relativno jednostavna jer je on generisao svega 250 internetskih stranica dnevno pa su mu stali na kraj – kupnjom i blokadom tih stranica. Nova će ih verzija, navodno, generisati 50.000 pa će ga biti gotovo nemoguće zaustaviti.

Stoga ne čudi da je Microsoft raspisao ucjenu na glavu tvorca crva i ponudio četvrt miliona američkih dolara onome tko ga preda vlastima.