Vidi ostale klasike sitnih prevara

  

Ugovor koji izvođač nikad nije ni htio izvršiti 

Na start portalèa prevare

Nikad ne uzimajte ozbiljno ponudu koja je ekstremno povoljna. Svi koji Vam nude bilo kakvu robu, ili uslugu duplo jeftiniju od bilo kog drugog, sigurno imaju neke skrivene ili namjere.

 

 

 

Primjer 
Građevinski ugovor koji je 70% jeftiniji od bilo kog drugog ponuđača.

Oduševljeni uslovima potpisujete ugovor.

Izvođač Vam šalje novi ugovor koji pod 1 mjenja uslove predhodnog, pod 2 skuplji je od predhodnog. Pokušavate da se dogovorite, izvođač je ljubazan, ali uslovi su se promjenili i tako dalje i tako dalje...

Vi odbijate novi ugovor, i  ljuti nalazite novog izođača.

Nakon nekoliko mjeseci dobijate tužbu po kojoj morate platiti 30% prvobitnog ugovora.

Odbrane nema, izuzev ako ste pročitali one sitne uslove na drugoj strani. U njima piše da ste obavezni da u slučaju raskidanja ugovora vratite ugovor u roku mjesec, u protivnom se smatra da je ugovor prihvaćen.

A prihvaćenim ugovorom nanešena je šteta izvođaču (zbog nabavke materijala i izgubljene dobiti) u visini od 50%.

Odbrane nema, eventualno možete preuzeti materijal, s kojim ne znate šta bi a koji kad ga Vi budete prodavali vrijedi malo više od ništa. Ali je u ugovoru precizno specificiran - to je ono što Vas je dodatno zavaralo.

Ako ste račun na vrijeme vratili, on mora biti pravovaljano raskinut, pa ste u najboljem slučaju u minusu  troškove sudske (jer tako piše u ugovoru) ovjere raskida ugovora. Živce ne računamo.