Pogledaj druge Internet zamke i prevare

 

Trojan Horse-Trojanski konj

Destruktivni program napisan s namjerom razbijanja sigurnosnog sistema računara. Prvi program takve vrste se pojavio oko 1988. godine u Britaniji.

Za razliku od virusa, trojanci su kompleksne klijent – server aplikacije za pristup udaljenom računaru u mreži. Server se nalazi na računaru žrtve i to je sam trojanac, dok je klijent program pomoću koga se njime upravlja. Klijent se nalazi na računaru osobe koja namjerava da dođe do bitnih informacija sa računara žrtve. Obično je maskiran, tako da se korisniku prikazuje kao program za arhiviranje, igra ili sl.
Kompjuterski ''trojanski konj'' pod maskom stiže putem e-maila, news grupe ili popularnih chat programa.
Osoba koja kontroliše trojanca na računaru žrtve u mogućnosti je potpuno preuzeti kontrolu nad njim.

Provalnik se upotrebom klijent aplikacije spaja preko Interneta na server aplikaciju koja je instalirana kod korisnika. Kada se veza između klijenta i servera uspostavi, provalnik dobija punu kontrolu nad "zaraženim" računarom.

Trojanci mogu da posluže za krađu identiteta tako što će prepoznati vaše lične podatke i dostaviti ih hakeru.

Mogući zadatak trojanca je da pronalazi datoteke koje sadrže šifre potrebne za instaliranje na računar, server ili konektovanje na Internet i distribuira ih udaljenom hakeru. Na taj način haker postaje pirat jer dobija mogućnost korišćenja nelegalnog - nelicenciranog softvera. Praktično on krade vaš softver.

Jedna od mogućih zlupotreba trojanaca je da uspostave nelegalnu i bez vašeg znanja, a što je dodatno opasno skupu, konekciju vašeg računara i udaljene lokacije. Dešava se nešto slično kao kod dajler programa: program može aktivirati spajanje preko modema na neki broj u inostranstvu što kao rezultat daje veliki telefonski račun, pošto tarifu ove veze definiše provalnik. U tom slučaju trojanac postaje pozivar-dailer.

Postoje, međutim i sajtovi koji koriste još drastičniji metod i prilikom samog otvaranja sajta dolazi odmah do raskida konekcije i uspostavljanja nove - skupe i prevarantske veze. Prilikom ulaska na takve sajtove, na vašem desktopu instalira se *.exe program, i automatski dolazi do dial-up konekcije sa tim udaljenim provajderom, kao predefinisana-default konekcija. Tako ćete imati skupu (vrlo skupu) konekciju sve dok se ne oslobodite ovakve prevare.

Ovo se najčešće događa obilaskom "sumnjivih" lokacija, tipa erotski, crack, hakerskih sajtovi, nelegalni video i muzički zapisi i slično.

Kako primjetiti trojanca sa zadatkom pozivara, izuzev po visokom telefonskom računu?

Jednostavno povremeno provjerite broj koji poziva vaš modem - vidite DialUp.

Kako spriječiti instalaciju trojanca?

Jednostavno: instalacijom i redovnim ažuriranjem antivirusnog softvera. Trojanaca ima previše-desetine hiljada i odbranu od njih morate prepustiti profesionalcima, ali to ne znači da možete biti nemarni.