Pogledaj druge Internet zamke i prevare

Ita na markama

Ita Rina pravo ime Italina - Ida Kravanja, filmska glumica. Rođena u Divači kod Trsta, Italija 7. jula 1907, a umrla je u Budvi 10. maja 1979. godine.

Prvi seks simbol sa Balkana, ma koliko se Slovenci trsili da su Evropa.

Ita Fem fatale Ita

Pohađala gimnaziju u Ljubljani. Godine 1926. izabrana je za Mis Jugoslavije, a posle toga učestvuje i na izboru za Mis Evrope. Nakon potpisivanja trogodišnjeg ugovora sa producentskom kućom Ostermajer film seli se u Berlin a 1927. počinje njena glumačka karijera: prvi film u kom je glumila bio je Dvoje ispod nebeskog svoda Johanesa Gutera i Ernsta Volfa iz 1927. „gde pored lepote iskazuje i znatan glumački dar“

Proslavila se ulogom u filmu Erotikon Gustava Mahatija „koji je znalački iskoristio njenu fotogeničnost i sposobnost izražavanja strasti senzualne mlade žene“.

U Beograd se preselila 1931. godine a 1932.udala se za inžinjera Miroslava Đorđevića kada je prešla u pravoslavlje, promenila način života i uzela ime Tamara Đorđević. Nakon udaje nastupala je ređe, „a sa filma se povukla 1939. godine, na vrhuncu popularnosti“.

Posle Drugog svetskog rata na filmu se pojavila samo još jednom: u manjoj sporednoj ulozi u filmu »Rat« (zajedno sa Batom Živojinovićem)u režiji Veljka Bulajića, koji je nominovan za Zlatnog lava na filmskom festivalu u Veneciji 1960. godine.

Ita Rina je ukupno igrala u 18 filmova, uglavnom čehoslovačke i nemačke proizvodnje, s tim da su neki snimani i u Jugoslaviji (Fantom Durmitora i Na plavom Jadranu).

Kad bi se sudilo po križaljkama, onda bi Ita Rina vjerovatno bila najslavnija filmska glumica, a «Erotikon» njen najpoznatiji film. Taj film snimio je 1929. godine češki režiser Gustav Machaty (1901-1963). «Filmska enciklopedija» tvrdi da se radi o «pomalo naivnoj melodrami po scenariju poznatog pjesnika Vítězslava Nezvala, u kojoj se prvi put u čehoslovačkoj kinematografiji vidi potpuno naga žena (Ita Rina, koja time započinje uspješnu međunarodnu karijeru). Vizualna ljepota, utjecaji sovjetskog filma (izmjena naturalističkih i simboličkih sekvenci) i neuobičajeno slobodan pristup osiguravaju djelu velik uspjeh..