Pogledaj druge Internet zamke i prevare

Seve  Seve the Great

Nazad na start sajta prevare

Jedan od najvećih skandala na sceni bivše eX Yu je  vezan za Severinu Vučković i ono što se obično naziva kućni video uradak. Po prvi put je Internet postala udarna vijest na svim medijima.

Sredinom, sada već davne 2004.-te brzinom munje procurila je vijest da na Internetu postoji video snimak popularne pjevačice u kome može da se vidi sve...

To je postala i tema ozbiljnih novina,  a potom i svih medija. Evo šta je npr. objavljeno u Večernjem listu; 03.06.2004.
"Riječ je o jedinstvenu slučaju. Vjerujemo da će sud reagirati odmah i naložiti uništavanje materijala i zabranu distribucije, a onima koji se ogluše, slijedi novčana kazna do sto tisuća kuna za pravne, 30 tisuća za fizičke osobe i zatvorska kazna do tri mjeseca. Nakon prvih mjera zabrane slijedi tužba za naknadu štete. Gospođica Vučković jučer je bila na policiji, dala izjavu i prijavila prošlogodišnju krađu kasete - objasnili su njezini odvjetnici, potvrđujući načelnu sličnost sa slučajem Dorešić - Findak, uz tvrdnju da je posrijedi mnogo drastičniji oblik zadiranja u privatnost. Policija je, pak, nakon razgovora sa Severinom navodno spremna započeti zaustavljanje lanca distribucije."
i dalje "Zbog velike navale na servere čak i oni s brzim DSL vezama nisu mogli pristupiti videozapisu, a u najboljem slučaju film su morali skidati satima. Nove su se poruke s novim adresama na newsgrupama pojavljivale iz minute u minutu. Zbog iznimne navale serveri su se čak i rušili, a mnoge su adrese s filmom postajale nedostupne, no istodobno su se pojavljivale gomile novih. Neki od onih koji su se dočepali filma, počeli su iz njega vaditi slike i objavljivati ih, a istodobno se pojavilo i nekoliko kraćih videozapisa s najzanimljivijim trenucima."

Seve se pojavila i kao vijest i na prestižnom ccn.com:
Severina Vuckovic told the daily Jutarnji List Wednesday the pictures and an 11-minute video of her making love to an unidentified dark-haired man had been stolen from her private collection...

Serveri su padali, narod je seirio i gledao.

Poneki su suosjećali sa Severinom, a oni koji su znali ponešto o biznisu na Internetu su tumačili da je u pitanju jedna od prvih pravih prevara sa velikom zaradom.

Elementi prevare

Evo nekoliko natuknica 

  • Advokat Severine u ovom slučaju bio je Ante Nobilo. Za tog gospodina se može svašta reći, ali je sigurno da se ne petlja u izgubljene sučajeve u kojima nema para.

  • Izbor servra u Argentini, sa koga je blago rečeno teško skinuti sadržaj pogotovo zbog čudnog ugovora o kopirajtu kojeg ta zemlja ima odnosno nema

  • Prva informacija se pojavila na portalu idex.hr, čiji vlasnici su sve, samo ne informatički naivni

  • Tužba i cirkus oko nje sa unaprijed lako predvidljivim krajem u kome niko ne može da odgovara

  • Ako Severina govori istinu kad tvrdi da joj je kaseta s filmom ukradena prije osam mjeseci, ko je lopovu rekao da kaseta postoji? I šta to ima u Sevinoj kući kad lopovi kradu kasete?

  • Drugo, šta je čekao osam mjeseci? Mogao je, doduše, ucjenjivati Severinu ili njezina dragog. Da je u pitanju ucjena, Severina bi  znala reći policiji ko ju je ucjenjivao i taj bi se časkom našao iza rešetaka. 

Pogledajte ove elemente i rješite čuveni pačiji test.

Test by Prevare Team& Mioroslav Mihaljišin

Ako nešto pliva kao patka, gače kao patka i izgleda kao patka onda to vjerovatno i jeste patka. 

 

Po običaju pri kraju moralne dileme:

U sklopu kompletne afere može se posebno razmotriti uloga  Matije Babić kao vlasnika portala Index.hr.

Oni  (on) su informaciju tretirali kao robu i ponudili je na svojim stranicama.

Govoreći iskreno svi koji rade u medijima bili bi na mukama kako postupiti. 

Postojanje filma na Internetu bilo je činjenica prije nego što je o tome obavijestio Index.hr, pa je, dakle, to bila i vijest. Kako takvom viješću rukovati u konkretnim okolnostima ozbiljno je etičko i profesionalno pitanje, ali Babić sigurno nije donio ni najgoru, ni najsramotniju odluku. Jesu li i ovi profesionalci dio prevare već smo se upitali.

 

Idilično možemo tvrditi:

Kao indirektna posljedica ove afere može se tvrditi da je Severina najviše učinila na području informatičke popularizacije. Zainteresovale je i dovela pred računare više neupućenih, nego ministri svih saziva svih vlada ex Jugoslavije. Možda je pri tome ponešto i zaradila, ali svedno bravo na pionirskom trudu. BRAVO.

Pogledaj prevare na Internetu mojTim te poziva da mu se pridruzis