Pogledaj ostale sitne prevare

Na start portala prevare

mali oglasi i garantovani posao

Velika zarada, ali za koga?

Teško je odoljeti oglasu za posao u inostranstvu za dve hiljade evra.

oglasi upozorenje prevara Mihaljišin

Kako prepoznati lažni oglas koji Vam garantuje posao u inostranstvu?

Jednostavno.

Ozbiljni oglasi podrazumjevaju ozbiljnu agenciju koja se može provjeriti.

Kad nazovete da provjerite uslove ukoliko od Vas zahtjevaju bilo kakvu novčanu uplatu i proviziju unaprijed, smatrajte to pouzdanim znakom da hoće da Vas prevare.

Postoji i komplikovaniji model koji uključuje testiranje.

Ukoliko testiranje traje više dana i zahtjeva hotelski smještaj sumnjiv je ne samo posrednik već i vlasnik hotela, ali ovdje ne treba biti totalno isključiv, možda je stvarno potrebna provjera Vašeg znanja i vještina. U ovakvom slučaju od Vas se očekuje da provjerite generalije posrednika, ako ne njegov bonitet, ono bar adresu i registraciju.

Bilo kakav zahtjev za uplatom unaprijed, ma kako simboličnom, je sumnjiv.

Bilo kakva priča koja podrazumjeva predaju pasoša je sumnjiva. (Zašto nije dovoljna kopija?)

Bilo kakav ugovorni odnos koji podrazumjeva kreditnu obavezu prema posredniku je sumnjiva.

Čuvanje podataka o budućem poslodavca, pod izgovorom da je baš ovo previše dobra prilika i posao je sumnjivo.

Odlazak na rad, bez da se zna poslodavc nije sumnjivo već glupo.

Kataloški posao kod kuće

Jedan od "hitova" u oglasima koji se mogu pronaći su poslovi putem kataloške ponude za "ambiciozne koji bi da rade u sopstvenom domu" i pritom, naravno,"odlično zarade". Ponuđači tvrde da su poslovi koji donose američke zarade uspješan model u raznim bogatim zemljama, tako se obogatio veliki broj Šveđana, Engleza, Iraca i Švicaraca, pa zašto ne bi i Vi.

Tu se nude različiti poslovi za koje je potrebno štampano uputsvo. Cijena tog štampanog uputstava je bagatela. Trebate dati 25 Eura da zaradite mjesečno 2.000. Jedini problem je što takvo uputstvo stvarno košta manje od 5 Eura.

 

Oni sofisticiraniji daju čak i uputsvo besplatno, ali nude specijalni repromaterijal. Koji je stvarno specijalan, ali samo po deset puta većoj cijeni nego što biste ga platili u bilo kom kineskom šopu.

Ali bar neko mora da zaradi.

Posao za modele

Oglas u kome se traži mlada i atraktivna djevojka ne znači uvijek da će ona završiti kao bijelo roblje. Ali to će prije biti izuzetak, nego pravilo.

Ozbiljne agencije koje zapošljavaju manekenke obično to čine na lokalnim fashion weak-ovima i sličnim priredbama. Sve van toga je dovoljno sumnjivo pa bi objašnjenje samo bi potvrdilo obostranu naivnost, da se ne kaže glupost.