Najstariji antiprevarantski sajt na Balkanu i šire. Edukacijom protiv prevara

Start portala

Nastavak legende o ruskim hakerima

Trump1 Priča se priča da Rusi dolaze...
...a Trump je otišao. Zasad.
Još 2017 se pojavila aplikacija FaceUpp. U ljeto 2019 doživjela je pravi bum. Na gotovo svim društvenim mrežama šire se fotografije na kojima su korisnici prikazani kako će izgledati kada ostare. Aplikacija FaceApp postala je popularna ne samo među običnim korisnicima već i među poznatim i slavnima. Svjetsku popularnost je stekla krajem jula 2019. nakon što su poznati u svijetu, među njima muzičar Drake, komičar Kevin Hart i košarkaš LeBron James, pokrenuli izazov #AgeChallenge, odnosno “kako ćete izgledati u starosti”. U nekoliko sedmica je broj korisnika premašio stotinu miliona.
Autor aplikacije je Jaroslav Gončarov, bivši inženjer Majkrosofta i Jandexa.

Evo šta pišu jedne naše novine:

Ako ste instalirali aplikaciju, nemojte se iznenaditi ako vaša fotografija osvane na nekom oglasnom plakatu za, primerice, kondome, lek protiv impotencije ili ipak nešto treće.
i dalje: Dodatno bi sve trebalo zabrinuti i činjenica da je aplikacija FaceApp napravljena u Rusiji, što znači da su svi podaci poslati u Rusiju.
Na gotovo svim portalima administratori gotovo unisono ponavljaju:
Na Facebooku ste se 'postarali'? 'Besplatno ste dali podatke Rusima. Možete završiti i na plakatu!'

...Ali da znate i na tarabi piše...


Šta kaže autor?

Gončarov odbacuje sve optužbe i kaže da korisnici samo podižu (upload) slike na njihove servere gdje se procesuiraju, umjesto da se procesuiraju na njihovim telefonima i to samo fotografije koje su odabrali korisnici, a ne sve fotografije na mobitelu te naglašava da se ti podaci ne prebacuju i ne skladište u Rusiji.
"NE KRADEMO VAM PODATKE" Ponavlja da kompanija briše fotografije za 48 sati, tražeći od Amazon i Gugl servera na kojima FaceApp radi, da automatski obriše podatke koji su bili u sistemu za to vrijeme. On takođe napominje da se fotografije ne koriste u komercijalne svrhe. Što se tiče toga zašto kompanija 48 sati čuva fotografije na serveru, direktor kaže da korisnici ne žele da ponovo učitavaju fotografiju svaki put kada primene novi filter. Tako da slika mora ostati na serveru privremeno.
Gončarov je diplomirao na Fakultet matematike i mehanike na Univerzitetu u Sankt-Peterburgu. Prije nego što je kreirao FaceApp, Gončarov je bio tehnički direktor SPB Software kompanije za aplikacije i igre na pametnim telefonima.
SPB Software je 2011. za 38 miliona dolara kupila ruska internet kompanija Yandex, poznata i kao i ruski Gugl. Jaroslav 2013. napušta Yandex i osnova Wireless Lab, specijalizovan za aplikacije za mobilne telefone. Prvi poznatiji projekat Wireless Laba je upravo FaceApp.


Ko je u pravu prosudite sami

Što je više kleveta i laži, internet nam miliji i draži.
Ali da bi ispravno presudili trebate trebate pročitati pravila o privatnosti koja vam je pronašao naš portal:
Da li ste pročitali kakva vam prava garantuje Facebook?
Facebook je u neku ruku sličan FaceApp-u, pa pročitajte na linku1.
Šta garantuju Rusi i kakva su prvila FaceApp?
Pogledajte na linku2
Pročitali i čini Vam se da ste bolje zaštićeni na FaceBooku nego na FaceApp-u. Naročito Vam bode oči stavka 2. HOW WE USE YOUR INFORMATION.
Baš su ti Rusi zločesti, ili naivni; pa ne znaju ni da prikriju namjere.
Bar da su napisali uslove na 10 strana koje niko ne čita i u bar tri koraka, kad Facebook kristi četiri...
Patriotic Act A da li ste pročitali Patriotski zakon (USA PATRIOT Act) i njegova četiri dodatka, što možete pronaći na linku3.
Pa razmislili da li Vam FaceBook išta garantuje? Ili za njega važi neki drugi Patriotski zakon: Zakon dolara?
Znate kako se kaže, da otkrijete ko kriv najbolje je da se slijedi trag novca. Ako prepadnemo one koji ne čitaju sitna slova i koji nisu pravni eksperti možda će nama ostati više novca.
Teško da novinari najvećih svjetskih agencija nisu uradili sve ovo, prije nego što su napali FaceApp.

A uostalom zna se:  "Ceterum censeo Carthaginem esse delendam", a Rusi imaju Sibir, što da se oni bave softverom.

Neka ostanu vječno mladi

vidi vidi A pogledajte i rezultate aplikacije nekih likova za koje većina misli da je bolje da ne ostare. Vječno mladi
mojTim se zahvaljuje posjetiocima portala Prevare, naročito onim koji su svojim pismima i predlozima obogatili njegov sadržaj.
Pozivamo Vas da nam se javite i opišete prevaru koja Vam se čini interesantnom i aktuelnom da ne kažem novom.
Nadamo se da kreiramo i nudimo interesantan sadržaj i nudimo Vam da se reklamirate na našem Internet prostoru.


Edukacijom protiv prevara


Last update May 2021