Nazad na početak sajta prevare - Home Page prevare

Lutrijski dobitak

 

+SMS Nokia

 

 

I naše prostore zadesila je poplava spama vezanog za lutrijske dobitke.
Mnogi prepoznaju prevaru, ali nije naodmet upozorenje.
Evo najčešćeg scenarija:

Na vašu e-mail adresu stigla je poruka da ste sretni dobitnik neke lutrije iz inozemstva?

Ugodno ste iznenađeni.

Čitate dalje i ne sumnjate u molbu/uputu da organizatoru i pošiljatelju sretne vijesti , najčešće u Veliku Britaniju, holandiju ili Španiju, pošalje svoje podatke, ponekad i kopiju pasoša ili vozačke dozvole, adresu, broj telefona, kopiju računa kako bi se mogao uplatiti dobitak i slično.
Ukoliko "sretni dobitnik" pošalje podatke, ponovno dobiva poruku, a ovaj put mu se sugerira da se javi nekoj od evropskih komisija za dobitke od igara na sreću, vezano uz, naravno, odobrenje za isplatu dobitka. "Sretni dobitnik" je i ponovo zamoljen za podatke, jednake onima koje je već poslao lutriji kod koje je ostvaren dobitak.
Nakon što "dobitnik" još jedan put pošalje tražene podatke, željno iščekujući svoj dobitak, tzv. komisija traži plaćanje naknade, nakon čega će konačno isplatiti dobitak.
Naknada je potrebna za troškove transfera novca i obično nije pretjerana 20-50 Eura, već koliko su organizatori procjenili da Vam nije mnogo.

Dogodi li se da "dobitnik" plati traženu naknadu, prevaranti su "na konju", jer prevara se u tome i sastoji. Nakon što tzv. dobitnik pošalje određenu svotu novca, svaki kontakt s druge strane prestaje, jer su uspjeli u svojoj namjeri, odnosno navukli su nekoga da im plati određenu svotu.

Znajući da se brojka ovakvih poruka zaprimljenih u jednome danu u cijelom svijetu kreće u hiljadama, može se pretpostaviti kolika je njihova dobit.
No, teško im je stati na kraj, jer uvijek barataju lažnim podacima, a imena osoba i kuća koje organiziraju lutriju vrlo se brzo mijenjaju.

Jedina zaštita je ne nasjedati na ovakve i slične poruke.
Kao specijalitet možete da prepoznate nigerijski rukopis.
Da je ovo česta varijacija nigerijeske šeme upućuje to što su pojedine (bar 50%) poruke očigledno nastale upotrebom google translatora (vremena i padeži su dosta smiješni), a nerjetko je i broj računa na koji trebate uplatiti broj neke Nigerijske banke.
Na višestrukoj ste meti: od Nigerijaca do domaćih lopina!
Kao utjeha neka nam posluži to što nas Nigerijci smatraju bogatim Evropljanima.
Kao dodatni motiv za razmišljanje to što Nigerijci ne smatraju Evropljane naročito pametnim.
Evo i SMS poruke kojom pokušavaju da Vas namame.
nokia sms fake
Korisnici nekih p
ostpejd mreža diljem exJu dobili su pre dkraj 2010. lažnu poruka kojom ih „Nokija“ obavještava da je njihov broj telefona osvojio 550.000 funti.
Ako se javite čućete:

- Čestitam vam na nagradi! Zaista je lepo što ste se javili! Ja sam ovlašćen da u ime kompanije „Nokija“ organizujem nasumičan izbor brojeva koji će dobiti nagradu. Pošaljite mi na mejl nokiamobile et live.com vaše ime, prezime i kopiju pasoša, a ja ću vama broj žiro-računa na koji treba da uplatite 290 evra, koliko koštaju troškovi obrade ovako velike nagrade - rekao je „čistokrvni Englez“.
Nastavak Vam je poznat...