Avionska karta za posao

Prevara cilja na naivne i ne obavezno mlade, koji traže posao i sreću u inostranstvu

Primjetili ste da većina reklamnih agencija (izuzev Lovaca na posao) traži da napišete i pošaljete im svoj CV. Ciljevi su im različiti, ponekad i pošteni (provizija od nađenog posla),

Ali CV na mreži je meta i prevaranata. Prevaranti listaju CV na Internetu i skupljaju podatke o onima koji su postavili svoje CV-ie tražeći posao.

Prvo šalju nekoliko mejlova sa opštim podacima i upitnicima. Kad sondiraju i procjene ćurana, počinje obrada.

Imaju posao za Vas, ali potrebani su detalji. Poslodavac nudi dobru (enormno dobru) platu, ali ima negativna iskustva, pa je obavezan lični kontakt.

I tu počinje kuhanje, možete da sačekate za tri mjeseca poslodavac će biti u (Beogradu, Sarajevu, a možda i u Zagrebu) na konferenciji o (ivijek ima neka konferencija za tri mjeseca), ali posao može da ode. Trenutno je na odmoru i oporavku na Bahamima (u Aspenu, ili Riu), zavisi kakva je sezona, pa eto ako ste raspoloženi naredne dvije nedelje je tu a onda započinje poslovna putovanja.

Ne mora biti ovakva, ali priča je uvijek takva da imate dvije nedelje da se odlučite i odletite do poslodavca koji Vas čeka.

Sve dosad se obavljalo mejlom (besplatno), a sad mejlom, telefonom i faksom (skajpom što je malo više od besplatnog).

Posrednici Vam u u razgovoru kažu da mogu da Vam pomognu oko sređivanja avionske karte jer unutar kompanije imaju poseban department koji se bavi sređivanjem putovanja za njihove zaposlene i da preko njih možete da kupite jeftino avionsku kartu.

Pošalju Vam formulare sa ponudom koju je teško odbiti. U razgovoru Vas ubjede da oni Vama čine uslugu, a cijena povratne karte za put do Ria je  recimo, 500 Američkih Dollara što nije cijena ni polovine cijene avionske karte do Amerike. Naravno, kažu Vam da će oni da Vam srede vizu o svom trošku.

Ako pristanete, tražiće Vam kreditnu karticu. Tek kao pokušaj, ako je date skinuće Vam sve sa računa. Standardno će tažiti da uplatite novac na njihov žiro račun. Ma šta da je u pitanju, nešto morate da platite unaprijed.

Kad uplatite prestaće da Vam se javljaju.

Ako budete uporni naša policija će Vas izvjestiti da takva banka postoji negdje na Antilima (recimo na Djevičanskim ostrvima).

Ostali ste i dalje bez posla, ali i bez 500 dolara.