Voštani štapići za čišćenje ušiju su beskorisni

bio hop

poznate i kao bio hopi svijeće



S malim zakašnjenjem i kod nas se pojavila ponuda sredstava za čišćenje ušiju upotrebom tuljca.

Mogu li voskom ili parafinom obloženi tuljci/štapići koristeći vakuum prirodno očistiti uši ili se nakupljena prljavština na dnu izgorjelog tuljca treba pripisati istopljenom vosku i parafinu?
Dva štapića potrebna za jedan tretman koštaće Vas 10-20 KM, a proizvođači preporučuju sedmične tretmane koje se po potrebi produžuju i na više mjeseci (kod slučajeva navode višegodišnje zapuštenosti).

Čišćenje i nije tako jeftino, no iako na ambalaži zna pisati da nije riječ o medicinskom postupku proizvođači i zagovornici metode tvrde da je ovo daleko bolja metoda za čišćenje ušiju od ispiranja uha kod porodičnog doktora.

Sam postupak uključuje polijeganje glave u stranu, stavljanje tuljca sa zaštitnim kartonom u jedno uho i paljenje vrha štapića. Sagorijevanje tuljca trebalo bi stvoriti vakuum koji će podići nakupine unutar uha na površinu usisavajući ih na dno tuljca. Čim izgori jedna trećina štapića treba ga ugasiti.

Na vrhu ćete naći nakupinu prljavštine koja se usisala iz uha.

Prljavštinu ste doista pronašli, ali evo šta kažu stručnjaci

Spokane Ear, Nose, and Throat Clinic još 1996. su izvršili ispitivanje ovih navoda i zaključili da postupak ne proizvodi negativni pritisak pa je neefikasan u izvlačenju smole iz ušnog kanala. I niz drugih studija utvrdilo je da tuljci za čišćenje ušiju imaju jednaku količinu nakupljene nečistoće pri vrhu stave li se da gore u uho ili bilo gdje; te da je ova nakupina tek otopljeni vosak i čađ iz samog tuljca.
U oktobru 2007. američka Administracija za hranu i lijekove izdala je upozorenje u kojem stoji da su tuljci za uši opasni po zdravlje ukoliko se koriste učestalo i na neprikladan način nego to piše na uputama. Moguće su naime neželjene opekline lica ili ozljede srednjeg uha. I dosta zabilježena su najmanje 2 slučaja kada su tuljci uzrokovali požar u kući, u jednom od njih došlo je do smrtnog slučaja.
Prof. Edzard Ernst objavio je kritični osvrt na ovu temu ističući da:

"Ne postoje podaci koji bi ukazivali da su tuljci za čišćenje ušiju korisni za bilo šta. Uz to, ponekad su povezani s ozljedama uha. Što neminovno znači da uzrokuju više štete nego koristi. Njihova upotreba se zato treba obeshrabrivati."

 
Zato oprez.

 

Zdravlje je svima najvažnije. Zato su prevare vezane za medicinu vrlo česte.

Na našem sajtu smo kao specijal obradili Čudotvorni eliksir gdje možete da se detaljno Upoznate sa psihologijom i pristupom prevaranta potencijalnoj žrtvi.

mojTim -Zlatna edicija -Čudotvorni eliksir-