Da li se isplati  i kad koristiti

besplatan hosting?

 

 

Koliko se nudi džabe?

Čak 115.000.000 (1) topika obtađuje pojam free hosting, a i impresivnih 930.000 (2) besplatan hosting. Očigledno je da su i web masteri procjenili da za ovakve ključne riječi  ima interesa.

 

Ma hajde

 

Pazi

Primamljive poruke tzv. medene zamke, siguran znak prevare.

 

 

 

 

Kad na Googlu ukucate pojam free hosting dobićete ponudu sa milionima adresa koje Vam omogućavaju ovakvu vrstu usluge.

Sve se čini jednostavo i povoljno.

Najšešće i jeste tako.

Provajderi na Vašem sajtu više ili manje nametljivo postavljaju reklame, a Vi besplatno dobijate domen.

Mada im se to uzima kao mana, s aspekta prevara opasniji su oni provajderi koji ne postavljaju reklame. Naime postavlja se pitanje koji im je interes da Vam daju nešto što se inače plaća.

Razlog i to manje opasan može biti praćenje interesa za pojedine (Vaše) teme.

Drugi razlog može biti pristup i analiza Vaših podataka (programa, programskih rješenja.

Treći razlog može biti pokušaj krađe identiteta i Vama i posjetiocima Vaših sajtova.

Četvrti (za mnoge glavni) razlog je to što u svakom momentu postoji mogućnost da ostanete bez adrese i sajta jer pošto je besplatan, nemate nikakvu garanciju da će opstati. Znači kad se posjetelji naviknu na Vašu adresu Vi bez ikakvog razloga možete ostati bez nje.

 

Specijalni slučaj je krađa identiteta preko ove usluge.Poruka

 

Čestitamo Vi ste 10.000 (100.000; 1.000.000) posjetitelj.

Dobili ste nagradu

 

je gotovo uvijek razlog za alarm. Pogotovo ako se poslije toga traže lični podaci. Traženje bilo kojih podataka izuzev meil adrese je signal prevare. Zapitajte se zašto je provajderu potrebna Vaša kućna adresa, broj telefona a kod posebno drskih čak i broj računa banke na koji će da uplate nagradu. Ovakva pitanja su dovoljan razlog da više nikad ne posjetite adresu na kojoj ste ih dobili.

Kada bi ipak bilo prihvatljivo da koristite besplatan hosting?

Po mojoj procjeni besplatan hosting OK:

za početnike koji vježbaju web design

za korisnike koji unutar svoje prezentacije imaju velike dokumente (u formi pdf, .doc, ili pp dokumenata) pa bi im njihovo postavljanje na plaćenim sajtovima zahtjevalo dodatni zakup prostora. U ovom slučaju Vi besplatan prostor koristite kao skladište i postavljate samo link ka dokumentima, na čiji sadržaj provajder ne bi trebao utjecati. (I ovdje nemojte očekivati povjerljivost od provajdera, on će gotovo siurno pročitati njihov sadržaj, ali ga neće mijenjati)

za (neznatno) povećanje rejtinga novog sajta postavljanjem linkova ka njemu. Ovaj trik donosi tek kratkoročan (ali relativno brz i besplatan) skok rejtinga

i za profesionalce koje žele da zametnu trag - postave kukavičje jaje- ovo je spcijalna prevara koju možda nekad posebno obradimo

Kako prepoznati ozbiljnog pružaoca besplatnog hostinga

U slučaju ozbiljnih pružoca usluga uvijek će biti podržana migracija na plaćene domene.

U ponudi će biti različiti paketi koju omogućavaju nadogradnju.

Ukoliko nemate takvu ponudu to znači da provajderu nije osnovna djelatnost hosting, pa potražite nekoga kome jeste.

Iskstvo i staž su (ili bi bar trebali biti) cjenjeni. Zato provjerite da li Vaš potencijalni provajder ima duži staž na mreži (bar tri godine) što provjerite sa whoIs (na adresi http://www.whois.net/). U sklopu ove provjere pogledate osnovne podatke o matičnoj lokaciji provajdera.