Da li može da se kupi beba?


Prodaja organa je toliko ozbiljna i mučna tema da nećemo ni pokušati da je obradimo.

Vrijeme bijede

Prodaja organa

Daćemo samo neka mišljenja i definicije Svjetska zdravstvene organizacije:

Transplantacija organa, jedno od medicinskih čuda XX stoljeća, je produžila i poboljšala živote stotine hiljada bolesnika širom svijeta. Ipak ova ostvarenja bila su u sjenci brojnih izvještaja o kupoprodaji u kojoj se ljudska bića koriste kao izvori organa i o bolesnicima - turistima iz bogatih zemalja koji putuju u inostranstvo da bi kupovali organe od siromašnih.

2004. godine Svjetska zdravstvena organizacija je pozvala zemlje članice “da preduzmu mjere zaštite najsiromašnijih i ranjivih grupa od transplantacijskog turizma i prodaje organa i tkiva.“

Kupoprodaja organa («Organ trafficking») je uzimanje, transport, transfer, skladištenje, potražnja, upućivanje ili primanje ljudskih organa od živog ili umrlog davaoca korištenjem prestrašivanja, sile ili drugih oblika nasilja, odnosno otimanja, prevare ili obmane, ili zloupotrebe vlasti, zloupotrebe ranjive pozicije ili davanja i primanja uplata ili koristi od treće strane u cilju postizanja prenosa kontrole nad potencijalnim donorom, a u svrhu eksploatacije, odnosno uzimanja organa za transplantaciju .

Transplantacijski komercijalizam («Transplant commercialism») je politika ili praksa kojom se organ tretira kao roba koja se prodaje i kupuje ili koristi za materijalni dobitak.

Putovanje radi transplantacije («Travel for transplantation») je transport ili putovanje organa, davaoca, primaoca ili zdravstvenih profesionalaca preko pravnih granica, a u cilju transplantacije.

Putovanje radi transplantacije postaje transplantacijski turizam «transplant tourism» ako uključuje «organ trafficking» i/ili «transplant commercialism» ili ukoliko su resursi (organi,
profesionalci i transplantacijski centri) posvećeni osiguravanju transplantacije za bolesnike izvan države, smanjujući tako sposobnost države da omogući transplantaciju za svoje sopstvene građane.

Organi za transplantaciju treba da se pravično i jednako raspodjeljuju unutar zemalja ili pravnih sistema prema odgovarajućim primaocima, bez obzira na spol, etničku pripadnost, religiju ili socijalni i finansijski status.

Cryobank je banka sperme u Kaliforniji i bračnim parovima koji ne mogu da imaju djecu nudi širok izbor donatora koji liče na poznate filmske zvezde, sportiste i muzičare
Ideja Cryobanke je da ženama pomoću poznatih ličnosti predstavi kako bi im djeca mogla izgledati.
Kalifornijska banka sperme bira donore prema tome koliko nalikuju poznatim osobama. Tako i vaše dijete može izgledati kao netko poznat.
U njihovoj se arhivi nalaze potencijalni Ben Affleck, Hugh Grant, Ben Stiller, pa čak i dva 'dvojnika' Harryja Pottera, tj. Daniela Radcliffea. Donor čuvan pod brojem 11385, za kojeg tvrde da je 'pljunuti' Beckham, u papirima je opisan kao 'idealni plavokosi muškarac'.
Sve se na prvi pogled čini ozbiljnim u što se možete uvjeriti i na adresi http://www.cryobank.com
Tekstovi su napisani tako da pravno prevare nema.
U SAD-u je prodaja jajašaca legalna.
Za prodaju jajašca, koje kvalitetom zadovoljava visoke medicinske kriterije, donatorica (u dobi od 19 do 32 godine) može dobiti oko 10000 dolara.
Prema američkom zakonu, donori moraju ostati anonimni i budući se roditelji ne smiju susresti s njima. Sve što saznaju o njima jest visina, fizička građa, boja kose i očiju.

Donor čuvan pod brojem 11385 u papirima je opisan kao 'idealni plavokosi muškarac', a to što se neformalno reklamira kao da je 'pljunuti' Beckham, to je marketing to nije zvanično.
Uostalom puno je laše zapamtiti da će djete ličiti na Bekama, negi da će djete potencijalno imati osobine prema broju 11385.
Laž se prećuti, pa kupac sam iskombinuje istinu, prema svojoj želji.
Prevara, ako je ima; je u tome da kupci čuju ono što hoće, a ne ono što im je rečeno.

Mada se čini da je Cryobank nemoguće nadmašiti, ipak je Ron Harris uspio.
Ovaj bivši fotograf Playboya i vlasnik brojnih pornografskih web mjesta. se 2000. upustio u biznis: prodaju jajašaca supermodela koje je fotografirao. Smeđi, plavi, crni, obli ili anoreksični Ronovi anđeli  su uz fotografije nudili i kratki opis svojih interesa i karakternih osobina.
Početna cijena na elektroničkoj aukciji jajašaca iznosila je 15.000 američkih dolara, ali, korak po korak, dositiže se cijena od 50.000 dolara po jajašcu, te 300.000 dolara kad odabrani supermodel pristane iznijeti trudnoću.
Moralisti ipak mogu da odahnu, posao koji je Harris pompezno započeo brzo je propao.

Cinici tvrde da je posao opstao. štaviše da cvjeta, ali da Harris pokušao da javno radi ono što se radi tajno.