Najveća blamaža lutrije Srbije

Istražni sudija Specijalnog suda u Beogradu donio je rješenje o sprovođenju istrage protiv ... četrnaest osoba zbog prevara i udruživanja radi vršenja krivičnih djela korišćenjem nedozvoljenih tehničkih sredstava u igrama na sreću. U pritvoru je 13 članova ove grupe, dok je jedan od njih pušten da se brani sa slobode.
Za nešto više od mjesec dana,od 18. januara do 25. februara, koliko je ova grupa „igrala” SMS licitacije, ne znajući da su pod „onlajn” prismotrom policije, postali su dobitnici 23 glavne nagrade, u vrijednosti od ukupno 40 miliona dinara, dok samo dva puta nisu „imali sreće” u licitaciji.

Rekli smo Vam mi:

Portal prevare je o ovu tehniku prevara obradio prije tri godine. Podsjećamo -potražite

9. prevare na Internetu

Moderna vremena    Cyber kriminal legenda o Kevinu Mitniku i drugovima

Kevin Poulsen poznat i kao Dark Dante postao je poznat po prevari s radiostanicom KIIS-FM 1990. godine... Polsen i njegova ekipa preuzeli su kontrolu nad svih 25 telefonskih linija, blokirajući sve pozive osim svojih ... i osvojili porše...


Po Zakonu o igrama na sreću Srbije, isključivo pravo priređivanja igara na sreću putem telekomunikacionih sredstava ima Državna Lutrija Srbije.

RTS licitacija", "Grand auto" i "Grand licitacija"

 

RTS i „Pink“ su, bez sumnje mamili gledaoce da se upuste u igru, zalažući svoj ugled i uticaj na gledalište.

Bez obzira kako se završila ova tragikomična igra

pozivamo Vas da analizirate tekst kojim se reklamirala igra:

Šaljite najnižu i jedinstvenu ponudu SMS-om na broj 4554, i možete svaki dan da osvojite domaći auto - FIAT Punto. Cena poruke je 50 din + 12din troškovi telekom operatera.

Sa jednog telefona možete da pošaljete najviše 1.000 poruka u toku jedne dnevne licitacije.

Razmak između slanja 2 ponude, sa jednog istog telefona, je 30 sekundi.

Sve ponude koje šaljete su fiktivne. U slučaju da osvojite Punta ne plaćate ništa.

Objavljivanje srećnog dobitnika je svakog dana oko 21:05 na RTS 1. Sledeća licitacija počinje u 22h, a završava se narednog dana oko 21:00.

Ako je predviđeno da se s jednog broja može trošiti više od 50 Eura dnevno očigledna je namjera da se privuku profesionalni igrači, ili ovisnici.

Koliki je prosječan prihod u Srbiji?

Koliko bi trebalo da se troši na zabavu?

Kako je prevara vršena?

Sama akcija Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala MUP Srbije i Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal, i dalje je pod velom tajne. Osim šturog saopštenja da je istraga u toku protiv 14 osoba, koje su uhapšene zbog sumnje da su zloupotrebom SMS igara na sreću pribavili korist od više stotina hiljada evra, nije iznet drugi podatak.

Mada se pojavlo nekoliko verzija sama tehnika prevare nije ni posebno nova ni inovativna.

Kada se na telefon nagradne igre pošalje poruka, organizator dostavlja infoporuku sa povratnom informacijom da li je ta ponuda najpovoljnija, odnosno jedinstvena ponuda. Svaki iole bolji matematičar će Vam na osnovu ove informaije preporučiti bar tri metode određivanja minimalne ponude, od relativno komleksnih iterativnih metoda razvoja u redove do metode brutalne sile, koji je sudeći prema broju računara i telefona ovde korišten.

Predrag Bećirić priznao da je osmislio kompjuterski program koji nepogrešivo računa najnižu jedinstvenu ponudu. Osumnjičenima se stavlja na teret da su umrežili oko 20 računara i 200 telefona i koristeći softver koji je kreirao Predrag Bećirić iz Beograda prevarom dolazili do dobitaka u SMS nagradnim igrama. Kompjuterski program koji je ovo omogućavao osmislio je Predrag Bećirić, čovek bez ikakvog formalnog obrazovanja o radu na kompjuterima, i to, kako je rekao – iz hobija.

Prema onome što se tvrdi, nekoliko minuta prije završetka svake pojedinačne licitacije, Bećirić ili neko od osumnjičenih iz stana, zvao je lažnog dobitnika i davao mu podatke o iznosu ponude, koliko je ponuda navodno poslao, koji je broj telefona sa koga je poslata najniža jedinstvena ponuda. Na taj način, "srećnik" bi imao informacije potrebne da se predstavi kao dobitnik. Po završenom razgovoru sa voditeljima u studiju, "dobitniku" su predavali telefon sa karticom sa koje je poslata najniža jedinstvena ponuda i novac za ulogu u prevari, posle čega su bili sa njim u kontaktu do preuzimanja nagrade, odnosno do njene prodaje.

Ovdje su najtužniji i najzanimljiviji ti likovi koji su glumili sretnike. Sirotinji je igra jedina nada vidi, a trenutak slave vjerovatno je više privlačio glumce, od naknade koju su dobijali. Prema prvim saznanjima, ekipa je nalazila građane koji su za 100 do 200 evra, pa i manje, "izigravali" srećne dobitnike i preuzimali ključeve.

Kazne

Čak do decenije iza rešetaka može da bude kažnjen onaj koji je ovako pribavio više od 300 hiljada dinara.

ZATVOR DO 10 GODINA
OSUMNjIČENIM

za prevare sa SMS igrama na sreću, prema Krivičnom zakoniku Srbije, preti kazna zatvora od tri mjeseca do deset godina.
Od tri mjeseca do pet godina zatvora očekuje svakog ko, u namjeri da sebi ili nekom drugom pribavi imovinsku korist, lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica, dovede nekoga u zabludu, i navede ga da učini ili ne učini nešto na štetu svoje ili tuđe imovine.


Postoji verzija da je glavnooptuženi osmislio i neko vrijeme učestvovao u realizaciji igre, kao radnik lutrije.
Kasnije je bio isključen iz igre, pa se samostalno uključio - samo da uzne dogovoreno?

Svi peru ruke

Tužilac Radisavljević ističe da grupa ni tehnički ni kadrovski nije povezana sa televizijama na kojima su emitovane nagradne igre, kao ni sa Državnom lutrijom.

 

Lutrija

Prevara je izvedena tako da je sistem Državne lutrije ostao netaknut, a upravo su zaposleni u lutriji, na osnovu svojih sistema zaštite, došli do informacija o tome da postoje nelegalni igrači SMS licitacija.

RTS: ENERGIČNA ISTRAGA
JAVNI servis RTS je ranije saopštio da od policije očekuje energičnu istragu, otkrivanje i imenovanje krivaca i odgovornih za moguću zloupotrebu igara. U saopštenju izdatom odmah posle hapšenja grupe, navodi se da "RTS nije organizator SMS nagradnih igara, niti je vlasnik korišćenog hardvera".

Prema dostupnim podacima ove medijske kuće, među uhapšenim nema njenih radnika.

''GRAND'' JE ČIST
DIREKTOR i suvlasnik "Grand produkcije" Aleksandar - Saša Popović kaže za "Novosti" da je i sam načuo nešto o uhapšenoj grupi. Demantuje da je bilo ko iz "Granda" priveden.
- O tome šta se dešavalo mora da vam kaže neko iz Državne lutrije Srbije - navodi Popović. - Kod njih su bili softver i hardver, preko kojih su se skupljale ponude. Oni su i ti koji su kontrolisali regularnost. Od njih smo dobijali ime osobe koja je dala najnižu jedinstvenu ponudu. "Grand" je samo bio promoter igre. Objavljivali smo imena pobednika i svakog od njih smo snimali.
Popović objašnjava da su uvek išli na adrese, na koje ih je upućivala Državna lutrija Srbije. Tu su snimani prilozi i emitovani su.
- Šta se stvarno tu dešavalo, ne znam - kaže Popović. - To je stvar policije i Državne lutrije Srbije. Ni meni nisu dali objašnjenje.

Ne želeći da arbitriramo samo bi apostrofirali staro pravilo da neznanje nije isprika.

Nekompetentnost lutrije, RTS-a i Granda manje-više je neupitna, sve ostalo je stvar procjene i kako je to danas popularno reći, kad se želi pobjeći od odgovonosti, stvar nadležnih organa.

Koliko je uplaćeno, a koliko ukradeno i ko je ustvari lopov?

Prema nezvaničnim informacijama (koje je objavio list "Vreme") stiglo je nešto manje od deset miliona SMS-ova (samo igra emitovana na Javnom servisu je primila šest miliona poruka). Ukupno je zarađeno 515 miliona dinara.

Po zakonu o igrama na sreću nagradni fond iznosi 50 odsto prihoda (što je u konkretnom slučaju 257 miliona dinara). Od druge polovine, 60 odsto prihoda odlazi u budžet za finansiranje organizacija poput Crvenog krsta, organizacija za pomoć osobama sa invaliditetom i ustanova koje sprovode programe unapređenja socijalno ekonomskog i društvenog položaja građana.

Ukradeno-podjeljeno je 40 miliona. Dakle "obični" igrači su trebali dobiti manje od pet odsto nagrada u svim SMS licitacijama.

Kome je trebala pripasti razlika - ko je trebao biti dobar 200 milona?

Na nekoga povika, a ko je pravi lopov?

 

Po pravilima Državne lutrije zabranjeno je organizovano igranje igara na sreću. Teško mi je protimačiti šta to znači, izutzev da Lutrija može da vara Vas, ali ne i Vi nju.